BM: Sudan’daki çatışmalar 8 milyon kişiyi yerinden etti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Filippo Grandi, Sudan'da ordu ve paramiliter güçler arasındaki çatışmaların "yaklaşık 8 milyon" kişiyi yerinden ettiğini belirterek acil yardım çağrısında bulundu.

Savaş 15 Nisan 2023'ten bu yana General Abdül Fettah al-Burhan'ın ordusu ile ordunun eski iki numaralı ismi General Muhammed Hamdan Dagalo'nun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam ediyor. Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri Projesi (Acled) adlı STK tarafından yapılan ve oldukça düşük tahmin edilen bilançoya göre, çatışma 13 binden fazla cana mal oldu.

Etiyopya'yı ziyaret eden BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi bir basın açıklamasında, "Sudan'daki acımasız çatışmanın yaklaşık 8 milyon kişiyi yerinden ettiğini” söyledi.

Bu kişilerin "ihtiyaçlarını karşılamak için acil destek" çağrısında bulunan Grandi, "Ailenin, arkadaşların, evin ve geçim kaynaklarının kaybına ilişkin yürek parçalayıcı hikayeler duydum, ancak bu umutsuzluğun ortasında, destek ve fırsat verilirse mültecilerin ilerleme kararlılığını da gördüm" şeklinde konuştu.

21 Aralık'ta bir BM sözcüsü, o zamana kadar 7.1 milyon insanı yerinden eden çatışmayı "dünyadaki en büyük yerinden edilme krizi" olarak nitelendirmişti.

BM'ye göre, Sudan'ın altı komşusundan biri olan Etiyopya, Nisan 2023’ten bu yana çatışmalardan kaçan 100 binden fazla kişiyi kabul etti. Bunlara ek olarak, 50 bin dolayında Sudanlı mülteci de zaten Etiyopya’da bulunuyordu.

UNHCR tarafından yapılan basın açıklamasında, "Geçen hafta, Çad'a yeni gelenlerin sayısı geçen Nisan ayından bu yana 500 bini aştı ve Güney Sudan'da her gün ortalama bin 500 kişi ülkeye geçiyor" denildi.