BM: Sudanlılara insani yardım için 4,1 milyar dolara ihtiyaç var

Birleşmiş Milletler, iç savaşın sürdüğü Sudan nüfusu ile komşu ülkelere sığınan Sudanlı mültecilerin insani ihtiyaçlarının 2024 yılına kadar karşılanması için 4.1 milyar dolar (3.8 milyar Euro) çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Martin Griffiths yaptığı basın açıklamasında "On aydır devam eden çatışmalar Sudan halkını neredeyse her şeyden mahrum bıraktı: güvenlik, barınma ve geçim kaynakları" dedi.

Savaş 15 Nisan 2023'ten bu yana General Abdül Fettah al-Burhan'ın ordusu ile ordunun eski iki numaralı ismi General Muhammed Hamdan Daglo'nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında yaşanıyor. Barış müzakerelerine yönelik diplomatik çabalar şimdiye kadar başarısız oldu.

Çatışmalar, savaştan önce ülkenin ekmek teknesi olarak kabul edilen Sudan'ın El-Cezire eyaleti de dahil olmak üzere geniş bir alana yayıldı. BM bildirisine göre ülke genelinde yaklaşık 18 milyon kişi şu anda akut açlıkla karşı karşıya bulunuyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) adlı sivil toplum kuruluşu bu hafta yaptığı açıklamada, ülkenin batısındaki Darfur'da, 300 bin ila 500 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen, ülkenin en büyük ve en eski kamplarından biri olan Zemzem kampında her iki saatte bir çocuğun hayatını kaybettiği uyarısında bulundu.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan ülkede, nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 25 milyon kişi hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Sudan'ın çatışmalardan etkilenen eyaletlerinde sağlık tesislerinin yaklaşık dörtte üçü hizmet dışı kalırken kolera, kızamık ve sıtma gibi hastalıklar yayılıyor.

Ülkedeki şiddet olaylarından kaçan 1,5 milyondan fazla insan, savaştan önce de büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Mısır, Etiyopya ve Güney Sudan'a sığındı.

Birleşmiş Milletler bu yıl toplam 4.1 milyar dolara ihtiyacı olduğunu ve bunun 2.7 milyar dolarının Sudan'daki 14.7 milyon insana yardım için harcanacağını açıkladı.

Griffiths, "Bağışçıların cömertliği gıda, barınak, temiz su ve çocuklar için eğitim sağlamamıza, ayrıca cinsiyete dayalı şiddet belasıyla mücadele etmemize ve hayatta kalanlara bakmamıza yardımcı oluyor" dedi.

Griffiths, "Ancak geçen yılki çağrımız yarıdan az finanse edildi. Bu yıl daha iyisini yapmalı ve daha büyük bir aciliyet duygusuyla hareket etmeliyiz" diyerek Sudan'daki insani ihtiyaçlara atıfta bulundu.