BM: Türkiye'nin saldırılarında sivil ölümler yaşanıyor

BM, Türk devletinin Efrîn’e dönük hava saldırıları nedeniyle endişe verici bir şekilde sivil ölüm ve yaralanmaların gerçekleştiğini açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Sözcüsü Ravina Shamdasani, BM Cenevre Bürosunda yaptığı açıklamada, Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarına dikkat çekti. “Türk devletinin Efrîn’e dönük yaptığı hava saldırıları ve kara harekatından kaynaklı sivil ölümleri ve yaralanmalarına dönük endişe verici raporlar alıyoruz” diyen Shamdasani, Türk devletinin ele geçirdiği bölgelerdeki siviller de dahil olmak üzere yüz binlerce sivilin tehlike altında olduğunu söyledi.

Kürt silahlı güçlerin kontrolü altında olan bölgedeki sivillerin çatışma bölgelerinden ayrılabildiğine yönelik raporlar aldıklarını ifade eden Shamdasani, “Ama insanlar çatışma bölgesinden ayrılırken hava saldırıları nedeniyle büyük tehlike altındalar. Siviller, bombalamalar ve patlayıcı maddeler tehlikesi altındalar” dedi.

'SALDIRILAR HASTANELERİ DE ETKİLİYOR'

Türk devletinin saldırılarından kaynaklı Efrîn’deki insancıl durumun çok ağırlaştığına dikkat çeken Shamdasani, “Efrîn’deki kısıtlı hastaneler, operasyonlar sonucu yaralanmış insanların akınıyla başa çıkmaya çalışıyor. Ama saldırılar hastaneleri ve hastane çalışanlarını da etkiliyor” diye ekledi.

‘TÜRK LİDERLİĞİNDEKİ GÜÇLER YAĞMA YAPIYOR’

Türk devleti ve liderliğindeki güçlerin su kaynaklarının kontrolünü ele geçirmesi ve bunları tahrip etmesi nedeniyle kentte ciddi bir şekilde su sıkıntısı yaşandığını belirten Shamdasani, “Yine bölgelerini terk eden insanların evlerinin Türk liderliğindeki güçler tarafından yağma edildiğine yönelik raporlar aldık” dedi.

‘SİVİLLER KORUNMALIDIR’

Efrîn halkının açıklamalarına rağmen, Türk devletinin öne sürdüğü yerel güçlerin sivillerin çıkışını engellediğine dönük suçlamalara da değinen Shamdasani, hem Türk devletine hem de Efrîn’deki yerel güçlere şu çağrıyı yaptı: “Çatışmanın tüm taraflarına, savaş alanından güvenlikli alanlara geçmek isteyen sivillere izin vermesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Sivil kayıpları önlemek amacıyla tüm önlemler alınmalıdır.”