BM uyardı: Yemen’de açlığa karşı savaş kaybedilebilir

Birleşmiş Milletler (BM), üye ülkelerin acilen harekete geçmemeleri halinde Yemen’de milyonlarca kişiyi vuran açlık sorununun çok ağır sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi önünde bilgi veren İnsani Yardımlar’dan sorumlu genel sekreter yardımcısı Mark Lowcock, “BM, Yemen’de açlığa karşı yürüttüğü mücadeleyi kaybetmek üzere” diye uyardı.

Yemen’deki durumun ‘oldukça karamsar’ olduğunu vurgulayan Lowcock, özellikle son haftalarda durumun giderek daha da ağırlaştığına dikkat çekti.

Yemen’deki açlık sorununun genelleşmesi tehlikesine işaret eden BM Temsilcisi, çok sayıda insan yaşamına mal olacak ve geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaşılabileceğini vurguladı.

Mark Lowrock, insani yardımların yanı sıra Yemen’deki savaşı sonlandıracak siyasi müzakerelere de ağırlık verilmesi çağrısı yaptı.

Yemen’de 2015 yılından bu yana Suudi Arabistan ile kimi Arap ülkelerinin dahil olduğu iç savaşta İran destekli Husi milisleri halen başkent Sana’yı ellerinde bulunduruyor. Husilerin sürgüne zorladığı uluslararası toplum tarafından tanınan Cumhurbaşkanı Abd Rabdu Mansur Hadi’ye bağlı güçler ile Arap Koalisyonu tarafından liman şehri Hudeyda’ya yönelik büyük bir operasyon başlattılar. Hudeyda, milyonlarca Yemenlinin ihtiyacı olan insani yardımların sevkiyatı için başlıca limanı barındırdığı için önemli görülüyor.

İç savaşta şimdiye kadar 10 bini aşkın sivil yaşamını yitirirken, 56 bin kişi yaralandı. Milyonlarca kişi açlıkla boğuşurken, binlerce kişi de salgın hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdi.

Yemen’de 28 milyon kişiden 22 milyonunun insani yardımlara muhtaç olduğu tahmin edilirken, 18 milyon kişi gıda güvenliğinden yoksun. 5 milyon çocuk açlıktan doğrudan etkilenirken, toplamda 8 milyon kişinin ağır açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildiriliyor.