BM’ye bağlı WHO’da ‘çalışanlara kötü muamele’ soruşturması

BM’ye bağlı kurumlarda özellikle kadınlara yönelik cinsiyetçi uygulamalara dair skandalın patlak vermesi ardından Dünya Sağlık Örgütü tarafından geniş kapsamlı bir soruşturma açıldığı duyuruldu.

Geçtiğimiz gün Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan bir raporda, BM’ye bağlı 30 farklı kurumdaki on binlerce çalışanının üçte birinin cinsel taciz veya cinsiyetçi uygulamalara maruz kaldığı duyurulmuştu.

ÜÇTE BİRİ ŞİKAYETÇİ OLDU; ÇOĞUNLUĞU KADIN ÇALIŞANLAR

BM’nin geçtiğimiz yılın şubat ayında açtığı bir şikayet hattına başvuran 30 bini aşkın çalışandan yüzde 33’ü cinsel tacize maruz kaldığını söylerken, şikayetçilerin üçte ikisinden fazlasını kadınlar oluşturuyordu. Ancak bu hatta başvuranlar, BM’nin tüm çalışanlarının sadece yüzde 17’siydi.

WHO SORUŞTURMA BAŞLATTI

Öte yandan BM’nin raporunun açıklanmasının bir gün ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bünyesinde büyük bir iç soruşturma açıldığı duyuruldu. BM’ye bağlı olan ve 150 farklı büroda 7 bini aşkın çalışanı bulunan WHO’da açılan soruşturmanın ‘kötü muamele iddialarıyla’ bağlantılı olduğu bilgisi verildi.

Söz konusu soruşturmanın BM’nin Salı günü yayınlanan raporuyla bağlantılı olduğu tahmin ediliyor. AFP’ye bilgi veren WHO sözcülerinden Sarah Russell, söz konusu soruşturmanın geçtiğimiz yıl açıldığını savundu.