BM: Yemen büyük bir felaketin eşiğinde

Birleşmiş Milletler’in (BM) üst düzey bir sorumlusu, savaş halindeki Yemen’in “büyük bir felaketin eşiğinde” olduğu uyarısında bulundu.

BM’nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Marck Lowcock, Yemen ziyaretini Cumartesi günü tamamladı. Şii Husi milislerinin elindeki başkent Sana ve ülkenin güneyinde hükümet güçlerinin elindeki Aden kentini ziyaret eden Lowcock, “Yemen büyük bir felaketin eşiğinde” dedi. Lowcock, bu açıklamayı ziyaretini tamamladıktan sonra yazılı olarak yaptı.

Ekim ayında gerçekleştirdiği bir önceki ziyaretinden bu yana insani durumun daha da kötüleştiğini ifade eden Lowcock, “Ama çok geç değil” diyerek, 2019 yılı için yeni insani yardımlarda bulunulmasını istedi.

MİLYONLARCA KİŞİ AÇ

Yemen’in mevcut durumda dünyanın en geniş insani yardım operasyonuna konu olduğunu ifade eden BM yetkilisi, ama 2019’da bunun daha da büyütülmesi gerektiğini kaydetti. Bağışçı ülkeler 2018 yılında insani yardım planı için 2.3 milyar dolar para sağladı. Bu da ülke ihtiyaçlarının yüzde 80’ini ifade ediyor.

BM yetkilisi, Aden’de çok kötü beslenmeden dolayı gözlerini açmakta zorluk çeken çocukları gördüğünü söylerken, “İnsani yardımlar bu çocukların yeniden ayağa kalkması için çok yardımda bulunuyor” dedi. Ancak yeniden çöken çocukları olduğunu kaydeden Lowcock, zira ailelerinin yemek veya uygun ilaç alabilecek imkanlarının olmadığını vurguladı.

BM’ye göre 28 milyon nüfuslu ülkede en az 14 milyon kişi açlık öncesi bir durum yaşıyor.

HUDEYDE ÇATIŞMASI

BM yetkilisi, batıdaki Hudeyde ketinin insani yardımlar açısından önemine de vurgu yaparak, buranın açık kalması gerektiğini söyledi. Kızıldeniz üzerindeki Hudeyde, Yemen’e ithalatlar ve insani yardımların yüzde 70’inin geçiş noktası olarak önem kazanıyor. Husi isyancılarının elindeki bu kent, aylardır Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun desteklediği hükümet güçlerinin operasyonuna hedef oluyor. Hafta sonu bölgede yeniden çatışmalar yaşandı. 13 Kasım’da ateşkes ilan edildi ancak yer yer çatışmalar sürdü.

MÜZAKERELER

Yemen’deki savaşa son verilmesi için yeniden müzakere çabaları da yoğunlaştı. BM’nin Yemen elçisi Martin Griffiths geçen hafta Yemen’e giderek tarafları müzakereye katılmaya ikna etmek için temaslarda bulundu. ABD, müzakerelerin Aralık başında İsveç’te başlayacağını bildirdi. BM’li diplomatlar ise 3 Aralık tarihini verdi. Perşembe günü bir açıklama yapan Husiler, ülkeden çıkış ve güvenli dönüş için garanti verilmesi halinde İsveç’e gideceklerini bildirdi. Hükümet heyeti de İsveç’e gideceğini açıkladı.