BM: Yemen’de beslenme güvensizliği ağırlaşıyor

Birleşmiş Milletler’e bağlı bir çok kurum tarafından yayınlanan bir raporda savaş halindeki Yemen’in güneyinde beslenme güvensizliğinin şiddetli bir şekilde ağırlaşacağı uyarısı yapıldı.

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), çocuk fonu UNICEF ve diğer bazı ortaklar tarafından yayınlanan rapor, sadece Yemen’in güneyine ilişkin hazırlandı.

Rapora göre bu bölgede ağır beslenme güvensizliği yaşayanların sayısı Şubat-Nisan arasında 2 milyon iken, Temmuz-Aralık arasında 3,2 milyona yükselecek. Bu da yüze 60’lık bir artışı ifade ediyor.

WFP Haziran ayında yaptığı bir açıklamaya göre insani yardıma rağmen ülke genelinde 20 milyonu aşkın kişi beslenme sorunu yaşıyor, bunlardan 10 milyona yakını ağır beslenme sorunu yaşıyor. Ülkenin toplam nüfusu ise 27 milyon olarak hesaplanıyor.

Raporda geçen yıl uluslararası yoğun yardımlar sayesinde ülkedeki beslenme güvenliğinde iyileşme olduğu ancak bu yıl yeniden kötüleştiği kaydedildi.

Yemen için insani yardım koordinatörü Lise Grande, rapor için “Yemen’in yeniden büyük beslenme krizinin eşiğinde olduğunu gösteriyor” dedi.

Lise Grande, “İhtiyacımız olan mali desteği alamazsak, (geçen yıl gibi) aynı değişimi gerçekleştiremeyiz” diye ekledi.

WFP’nin Yemen sorumlusu Laurent Bukera, Yemen’in bir çok cephede krizlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Şimdi harekete geçmemiz gerekiyor. Alarm sinyalleri yine burada ve eğer insani yardım gecikirse koronavirüs pandemisi ile birlikte durum daha da ağırlaşacak” ifadelerini kullandı.