Bolton’a göre gemilere sabotajın arkasına İran var

İran’a karşı savaş yanlısı olarak öne çıkan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) açıklarında gemilere yönelik sabotajın arkasında büyük olasılıkla İran’ın olduğunu savundu.

John Bolton, gazetecilere yaptığı açıklamada 12 Mayıs günü düzenlenen sabotaj eyleminin arkasında “büyük olasılıkla” İran’ın olduğunu söyledi.

Sabotaj eylemleri BAE’ye bağlı, Körfez’in girişindeki Füceyre limanı açıklarında dört gemiye yönelik olarak gerçekleştirilmişti. Bunların ikisi Suudi petrol gemileriydi.

Bolton, gemilerin “büyük olasılıkla İran’a ait deniz mayınları” ile hedeflendiğini belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, Salı günü BAE’ye ziyarette bulunmuştu. Washington, Körfez’de gerilimin tırmanmasına yol açan bu eylemlerin ardından diğer bir çok ülkeyle birlikte soruşturma yürütüyor.

ABD ve Körfez’deki ittifakları İran’ı saldırının sorumlusu olarak görürken, gemilere yönelik sabotajı henüz üstlenen olmadı. Ancak Yemenli Şii Husi milisleri Suudi Arabistan tesislerine yönelik son haftalarda bir çok kez dronlarla saldırılar düzenledi.

SAVAŞ YANLISI BOLTON

Trump’ın kabinesindeki Bolton, İran’a yönelik savaşçı tutumu ile tanınıyor. Bolton, daha da ileriye giderek Amerika’nın askeri güçlerini Küba, İran, Kuzey Kore ve Venezuela’ya yöneltmesi gerektiğini düşünüyor. Trump bir süre önce yaptığı bir açıklamada “Eğer John’a kalsaydı, bugün dört savaş içerisinde olacaktık” demişti.

İran ile nükleer anlaşmadan Mayıs 2018’de çekilen ve ekonomik yaptırımları üst boyutlara çıkaran ABD yönetimi, son olarak İran’ın bölgede Amerikan güçlerine yönelik her an saldırı içerisinde olduğu gerekçesiyle Körfez’e uçak gemisi, savaş gemileri, savaş uçakları ve Patriot füze savunma sistemi gönderdi. Trump daha sonra açıklamalarını kısmen yumuşattı.

TRUMP: REJİM DEĞİŞİKLİĞİ İSTEMİYORUZ

İran’a yönelik savaş endişeleri artarken Trump 27 Mayıs günü Japonya ziyareti sırasında Tahran’da rejim değişikliği aramadığını söyledi. İran’ın bir anlaşma isteyeceğini düşündüğünü söyleyen Trump, “İran’a zarar vermek istemiyorum, İran’ın ‘nükleer silah olmayacak’ demesini istiyorum. Dünyada nükleer silahlarla zaten yeterince sorunlarımız var, İran için nükleer silaha hayır” dedi. Trump, İran’ın olağanüstü bir ülke olabileceğini belirtirken, “Bizim istediğimiz, nükleer silahların olmamasıdır” diye ekledi.