Bolton’un Ankara ziyareti, Sarı Yelekliler, PKK...

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, beraberindeki üst düzey bir heyetle Türkiye’ye ziyarette bulunarak, Türk yetkililerle görüştü.

John Bolton’un Ankara ziyaretine, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve Amerikan özel elçisi James Jeffrey eşlik etti.

Bolton’un Türkiye ziyaretinde özellikle Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesi kapsamında, görüşmeler ve pazarlıklar yapıldı.

Pazartesi günü Türkiye’ye ulaşan Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı, Salı günü Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözcüsü İbrahim Kalın ile bir araya geldi. Erdoğan ile görüşme yapılmadığı bildirildi.

HIZLI ÇEKİLME KARARI DURDU

Donald Trump, Aralık ayında yaptığı ani bir açıklama ile Suriye’deki 2 bin askerini çekeceklerini duyurmuştu. Tepkiler üzerine geri çekilme bazı şartlara bağlandı.

Donald Trump da son günlerde geri çekilmeye ilişkin mesajlarını arttırdı. 7 Ocak günü Twitter üzerinde bir açıklama yapan Trump, “Suriye’de bir yandan DAİŞ ile mücadele ederek, bir yanda da ihtiyatlı bir şekilde uygun bir ritimle çekileceklerini” belirtti. Washington yönetimi, “bölgedeki dostlarının korunmasını da güvenceye” almak istediklerini iddia ediyor.

BOLTON’DAN YENİ ŞARTLAR

Pazar günü Kudüs ziyareti sırasında bir açıklama yapan John Bolton, geri çekilmeyi ittifaklarının korunması şartına bağlamıştı. Bolton, “Türkler ABD bir onayı veya tam koordinasyonu olmadan askeri olarak angaje olmamalı” demişti. Ulusal Güvenlik Danışmanı, Türkiye YPG’nin güvenliği konusunda garanti vermeden çekilmenin olmayacağını sözlerine eklemişti.

KARARIN GETİRDİĞİ İSTİFALAR

Trump’ın 19 Aralık’ta aldığı karar, ittifaklar arasında tartışmalara yol açmıştı. Özellikle Fransa ve İngiltere, fiili durum yaratıldığı tepkisinde bulunmuştu. ABD iç siyasetinde de ciddi gerilimler ortaya çıktı. Karar ardından Savunma Bakanı Jim Mattis ve DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyondaki ABD özel görevlisi Brett McGurk başta olmak üzere dört üst düzey yetkili istifalarını sunmuştu.

MACRON-TRUMP GÖRÜŞMESİ

Bolton’un Türkiye ziyareti öncesi Pazartesi günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Trump arasında da Suriye konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders yaptığı açıklamada, “Her iki yönetici, ABD ve Fransa’nın DAİŞ’in yok edilmesine yönelik taahhütleri ile Suriye’deki Amerikan birliklerinin güçlü, iyice düşünülmüş ve koordineli bir plan dahilinde çekilmesi başta olmak üzere Suriye’deki durumu konuştular” dedi.

ERDOĞAN İŞGAL HAZIRLIKLARINI TAMAMLAMIŞ!

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu Salı günü yaptığı bir açıklamada Bolton’a tepki göstererek, “Harekat için hazırlıklarımızı neredeyse tamamladık. Çok yakında Suriye topraklarındaki bu terör örgütlerini etkisiz hale getirmek için harekete geçeceğiz” dedi.

SARI YELEKLİLERDEN DE PKK’Yİ SORUMLU TUTTU


Hızını alamayan Erdoğan, Fransa’daki Sarı Yelek eyleminden de PKK’yi sorumlu tuttu. Erdoğan, “Fransa'da sarı yeleklilerin içlerinde PKK var. Biz buradan biliyoruz. Gerçeği görmeleri lazım. Yarın diğer ülkelerde de aynısı olacak” dedi.

LE MONDE: TÜRK PROJESİ ENGELLENDİ

Fransız Le Monde gazetesine göre ise, ABD’den gelen açıklamalar “Türk ordusunun bindiği dalı kesti.” Türk devletinin işgal tehditlerini hatırlatan gazeteye göre, Bolton’un açıklamaları Türkiye’nin Suriye projelerini (işgal planları) engelledi.