Bostavana’dan Berlin’e tehdit: 20 bini fili Almanya’ya göndeririz!

Botsvana Cumhurbaşkanı, Berlin'in fil avcılığına yönelik eleştirilerine kızarak 20 bin kadar fili Almanya’ya göndermekle tehdit etti.

Cumhurbaşkanı Mokgweetsi Masisi, Salı günü Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, "Almanlar bize dikte etmeye çalıştıkları gibi hayvanlarla birlikte yaşamalı" dedi. 

Masisi, 20 bin filin kuzey Avrupa ülkesine yerleştirilmesi teklifiyle ilgili olarak "Bu bir şaka değil" diye ekledi. 

"Almanya'ya bu hediyeyi vermek istiyoruz" diyen Mokgweetsi Masisi, "hayır cevabını kabul etmeyeceğini" ifade etti. 

Afrika'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülke olan Botsvana, dünyanın en büyük fil nüfusuna ev sahipliği yapıyor. 

130 bin civarında olan bu fillerle birlikte yaşamanın çoğu zaman zor olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, insanlara, köylere ve ekinlere yapılan saldırıları örnek gösterdi.

Almanya'nın Yeşiller tarafından yönetilen Çevre Bakanlığının yaptığı eleştirileri, zengin Batılı müşteriler tarafından satın alınan fil avı ödüllerine yöneldi.  Bakanlık, kaçak avlanma sorunları nedeniyle bu ödüllerin ithalatına daha sıkı sınırlamalar getirilmesi olasılığını gündeme getirdi.

Bir bakanlık sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada, "AB içinde, ithalat izni zorunluluğunun koruma altındaki hayvanların diğer avcılık ödüllerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi amacıyla görüşmeler yürütüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Mokgweetsi Masisi'nin öngördüğü "hediye" ile ilgili olarak Alman Çevre Bakanlığı, konuyla ilgili olarak "Botsvana'nın henüz temas kurmadığını" söyledi.

Botsvana 2019 yılında, fil popülasyonlarındaki ve diğer türlerdeki düşüşü tersine çevirmek için beş yıl önce getirilen avlanma yasağını tamamen kaldırdı. Yasağın kaldırılması çevrecileri kızdırdı. Ticari avcılık aynı zamanda önemli bir yerel gelir kaynağı.

O zamandan bu yana Botsvana her yıl avlanabilecek hayvan kotası belirliyor. Ülke geçen yıl Angola'ya 8 bin ve 2022'de Mozambik'e 500 fil teklif etti.