Brezilya cezaevlerinde şiddet dalgası: İki günde 55 tutuklu öldü

Brezilya’nın kuzeyindeki cezaevlerinde meydana gelen şiddet dalgasında, iki gün içerisinde çoğu boğmak suretiyle olmak üzere en az 55 tutuklu öldü.

Aşırı dolu ve çeteler arası şiddetle kangrenleşmiş bir cezaevi sistemine sahip olan Brezilya’da Pazar ve Pazartesi günleri yoğun şiddet olayları yaşandı.

Ülkenin kuzeyindeki cezaevlerinden birinde Pazar günü çıkan kavgada 15 kişi öldü. Pazartesi günü de Amazonas eyaletinde dört cezaevinde en az 40 cenaze çıkarıldı. Yetkililer güvenlik güçlerinin müdahalesi ile daha ağır bir bilançonun engellendiğini açıkladı.

Amazonas kamu güvenliği sekreterliği yaptığı yazılı açıklamada Pazartesi günü ölen tutukluların hepsinin “boğulma işaretleri” verdiğini belirtti. Bu tutukluların boğazı sıkılarak öldürüldükleri tahmin ediliyor.

Cezaevi idaresi, hızlı müdahale birliklerinin müdahalesi sonucunda olası 200 ölümün daha önüne geçtiklerini bildirdi.

Pazar günü 15 tutuklunun öldüğü cezaevinde Ocak 2017’de de kanlı bir isyan başlamıştı. 20 saat süren bu isyan sonucunda 56 kişi ölmüştü.

Brezilya cezaevlerinde 2016 sayımına göre 727 bine yakın tutuklu bulunuyor. Bu haliyle dünyanın üçüncü büyük cezaevine nüfusuna sahip olan Brezilya, sık sık cezaevi dramları ile gündeme geliyor. Cezaevlerinin kapasitesi ise 368 bin kişilik. 210 milyona yakın nüfusu olan Brezilya, dünyanın en şiddetli ülkelerinden biri olarak biliniyor.