Brezilya'da 'çürümüş' sisteme karşı kamyoncular grevde

Brezilya’da Cumhurbaşkanı Michel Temer’in verdiği tavizlere rağmen kamyoncular, her yerde grev yapmaya devam etti.

Brezilya’da 29 Mayıs’tan bu yana kamyoncular grevde. Yollar felç olmuş durumda. Halkın yoğun tepkisiyle karşı karşıya olan Cumhurbaşkanı Michel Temmer, eylemlerin “bugün” veya “yarın” sona ereceğine inandığını söyledi. Cumhurbaşkanı, grevcilerin taleplerini kabul etmesine rağmen, kamyoncular grevi sürdürdü.

Mali pazarlarda da endişe sürüyor. Devlet petrol şirketi Petrobas Pazartesi günü yüzde 14’lük kayıpla kapatırken, Borsa’daki kayıp yüzde 4.5’e kadar çıktı.

Ülkenin 27 eyaletinin 20’sinden fazlasında yollar bloke edilmiş durumda. Yakıt istasyonlarının çoğunluğuna yakıt ulaştırılmadı. Marketlere ürün gitmezken, taze ürün sıkıntısı yaşanıyor. Hastanelere tedarik sorunları yaşıyor. Üniversiteler kamyoncuların grevi nedeniyle kapatıldı.

“Bu savaş sadece kamyoncuların değil, tüm Brezilya halkınındır” diyen kamyoncular, sağlık ve eğitim hizmetlerinde iyileştirme isterken, güvenlik problemlerine karşı da etkili mücadele talep ediyor. Hatta bazıları, yolsuzluktan çürüdüğünü düşündükleri bu siyasi sisteme son verilmesi için orduyu müdahaleye çağırıyor.