Britanya ve Suudiler ekonomik işbirliğini katlamayı hedefliyor

Londra’da Britanya Başbakanı Theresa May ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman arasında yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin on milyarlarca sterline ulaştırılması hedefi konuldu.

2015 yılında Suudi Arabistan’a 6 milyar sterlin civarında ihracat gerçekleştiren Büyük Britanya, bu ülke ile ticaretin yanı sıra yatırım ortaklıklarını arttırmak istiyor.

Londra’daki görüşme sonrasında açıklama yapan Theresa May, önümüzdeki yıllarda toplam ticaret ve yatırım ilişkilerini 65 milyar sterline ulaştırmak istediklerini söyledi. Bu kapsamda Suudilerin Britanya’ya yatırımlarının artması planlanırken, Britanya’dan Suudi Arabistan’a yatırımların da benzer şekilde arttırılması hedefleniyor.

Suudi Arabistan’ın özellikle son dönemlerde hayata geçirilen bazı reformlarla daha fazla yabancı yatırımcıyı çekmek istediği ve daha çok petrol ihracatına dayanan ekonomisini çeşitlendirmeyi amaçladığı biliniyor.

Suudi Arabistan’la ekonomik ilişkilerin Avrupa Birliği’nden çıkışa hazırlanan Britanya için uluslararası alanda halen ‘güvenilir bir partner olduğu’ imajı açısından önemli. Suudi Arabistan ise bölgedeki rakibi İran’a karşı avantajını korumak için gelişmiş ülkelerle olan ticaret ve yatırım ilişkilerini arttırmak istiyor.