Britanya’ya Ortak Pazar ayrıcalığı tanınmayacak!

Avrupa Birliği (AB) Britanya’nın birlikten ayrılmasına hazırlanırken, Londra’nın Brexit sonrasında ortak pazardan yararlanabilme ayrıcalığına karşı olunduğu vurgulandı.

2016 referandumunda çıkan AB’den ayrılma (Brexit) kararının gereğinin Mart 2019’dan itibaren hayata geçirilmesi planlanırken, Britanya’nın geçiş süreci olan 2020 sonuna kadar Ortak Pazar imkanlarından ne düzeyde yararlanacağında çözüm bulunabilmiş değil.

Britanya hükümetinin AB Ortak Pazar’ından yararlanma taleplerine karşılık en net cevap dün Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile AB’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’den geldi. Berlin’de yapılan görüşme sonrasında yapılan açıklamada, Britanya’ya Brexit sonrasında ayrıcalık getirecek kuralların mümkün olmayacağı vurgulandı.

AB Başmüzakerecisi Michel Barnier, birlik üyesi olmayan Norveç’e tanınan imtiyazların Britanya’ya tanınmasının ancak AB kanunlarının kabulü ve birlik bütçesine pay ödenmesi halinde mümkün olabileceğinin altını çizdi. Norveç, AB üyesi olmamasına rağmen birliğin tüm kanunlarını kabul ederek uygulaması sayesinde Ortak Pazar’dan yararlanabiliyor.  

Öte yandan Brexit sonrasında AB’de kalacak İrlanda ile Britanya’ya bağlı Kuzey İrlanda arasında sert kuralların hakim olacağı bir sınıra karşı olunduğu yinelendi.

Britanya Brexit Bakanı Dominic Raab ise, AB ile müzakerelerde Ekim ayına kadar sonuç alınmasını umduklarını söyledi.