Bulgaristan ile Rusya arasındaki ‘ajan’ krizi büyüyor

Geçtiğimiz aylarda bir parlamenterin Rusya’ya çalışmakla suçlandığı, bir diplomatın da benzer iddialarla suçlandığı Bulgaristan’da başka bireylerin de ‘ajanlık’ suçlamasıyla soruşturulduğu duyuruldu.

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da savcılık tarafından yapılan basın açıklamasında, iki Rusya vatandaşının ajanlık iddiasıyla soruşturulduğu duyuruldu. Hakkında suçlamada bulunulan kişilerden birinin Rusya’nın Sofya Büyükelçiliği’ndeki konsolosluk biriminde birinci sekreter olarak görevli bir diplomat olduğu savunuldu.

Rus vatandaşlarının Bulgaristan tarafından ‘devlet sırrı’ olarak tanımlanan bilgileri ele geçirmeye ve başka bir ülkeye aktarmaya çalıştıkları da iddialar arasında. Açıklamada, bu kişilerin 2017 yılından bu yana seçim sistemi ile ülkenin enerji güvenliği hakkında bilgi toplamaya çalıştıkları iddiasına yer verildi.

SAVCI ABD BÜYÜKELÇİSİ İLE GÖRÜŞTÜ; RUSYA’DAN TEPKİ

İddialar, sosyalist yönetimden çıkıldıktan sonra özellikle son 20 yılda Rusya ile belirli oranda bir ilişkinin korunduğu Bulgaristan’da son aylarda Moskova ile gerilen ilişkilerin daha da gerilmesine neden oldu. Eylül ayında bir parlamenterin Rusya ile ‘yakın ilişkide’ olduğu için suçlanması ve bir Rus diplomatın sınır dışı edilmesi ardından gelen bu iddiaların Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile bağı da gündemde.

Perşembe günü ABD Büyükelçisi ile görüşen Sofya’daki yetkili savcı, sonrasında ajanlık suçlamalarına ilişkin soruşturmaları duyurmuştu. Perşembe günü Rusya vatandaşı üç kişi hakkında suikast planlaması suçlamasıyla Avrupa çapında arama emri çıkartılmıştı.

RUSYA TEPKİ GÖSTERDİ

Rusya’dan yapılan açıklamada ise, iddiaların herhangi bir bilgi verilmeden paylaşılması sert bir dille eleştirildi. Rusya’nın Sofya Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, biri diplomat, diğeri de büyükelçilik çalışanı olan Rus vatandaşları hakkında dün ortaya atılan iddialara dair herhangi bir kanıt olmadığı savunuldu.

Açıklamada, Rusya’nın buna benzer şekilde cevap verme hakkının olduğu vurgulandı.

Amerikan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise, Bulgaristan hükümetinin bağımsızlık ve egemenliğini savunma hakkının olduğu savunuldu.

Son üç günde en az 5 kişinin Rusya adına ajanlık ve suikast hazırlığıyla suçlandığı Bulgaristan’da Ekim ayında bir Rus diplomat sınır dışı edilmişti. Rusya ise buna karşılık bir Bulgar diplomatı sınır dışı etmişti.