Burkina, Mali ve Nijer ECOWAS’tan çekildi

Burkina Faso, Mali ve Nijer'de iktidarda bulunan askeri rejimler ortak bir bildiriyle 15 üyeli bir alt-bölgesel örgüt olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) derhal çekilme kararı aldıklarını açıkladı.

Sahel devletleri Burkina Faso, Mali ve Nijer’in devlet medyası tarafından okunan bildiride, her üç ülkenin liderlerinin "tarih önünde tam sorumluluk alarak ve halklarının beklentilerine, endişelerine ve özlemlerine cevap vererek, tam egemenlikle Burkina Faso, Mali ve Nijer'i Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğundan gecikmeksizin çekme” kararı aldığı belirtildi.

Güvensizlik, radikal İslamcı gruplar ve yoksulluk sorunlarıyla karşı karşıya olan bu üç ülkenin ECOWAS ile ilişkileri, Mali'de 2020'de, Burkina Faso'da 2022'de ve Nijer'de 2023'te ordunun iktidarı zorla ele geçirmesinden bu yana gergin durumda.

ECOWAS darbeleri engelleme ve sivillerin mümkün olan en kısa sürede iktidara dönmesini sağlama yönünde çağrılar yapıyor.

Bu gerekçeyle Mali ve Nijer'e ağır yaptırımlar uygulayan ECOWAS, ayrıca Nijer'i güç kullanmakla tehdit etti ve  bu üç ülkeyi kendi organlarından uzaklaştırdı.