Cezayir açıklarında göçmen dramı: 10 cenaze sudan çıkarıldı

Cezayir Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre sahil güvenlik birimleri, bir çok gemi içerisinde toplam 485 göçmeni tespit etti ve 10 kişinin cenazesini sudan çıkardı.

Sahil güvenlik birimleri, 15 ve 19 Eylül tarihleri arasında ülkenin batı ve doğu açıklarında göçmenleri taşıyan gemileri durdurdu. Savunma Bakanlığı'na göre toplam 42 ayrı operasyon gerçekleştirildi.

Bakanlık, sahil güvenlik birimlerinin sözkonusu gemilerde 485 göçmen tespit ettiğini ve 10 göçmenin cenazesini de sudan çıkardığını belirtti.

Ölümcül risk taşımasına rağmen, giderek daha fazla Cezayirli "haraga" Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor. Haraga kelimesi, ulaştıkları ülke tarafından sınırdışı edilmemek için genellikle kimlik belgelerini yakan gençler için kullanılıyor.

CEZAYİRLİLER ÜLKELERİNDEN KAÇIYOR

Avrupa sınır kontrol ajansı Frontex'in verilerine göre 2020 yılının ilk sekiz ayında 5 bin 225 Cezayirli Doğu Akdeniz yolunu, 865 Cezayirli de Doğu Akdeniz yolunu tuttu. Ancak kaçak göç sorunları ile ilgilenen bazı uzmanlara göre, bu veriler gerçeğin çok altında bulunuyor.

Cezayirlilerin ülkelerini terk etmesine bir çok neden gösteriliyor: işsizlik, kötü yaşam koşulları, özgürlüğe susamışlık, onurlu yaşam özlemi ve bazen de ailesi ile birlikte yaşamamak için ev bulma zorlukları. Cezayir ve Tunus'tan kaçışlar Covid-19 salgını ile birlikte arttı.

Cezayir, 2009 yılında kaçak göçle mücadele adına bir yasa kabul etmişti. Bu yasa altı aya varan hapis cezaları öngörüyor ancak göçü engelleyemedi. Aksine, kaçak göçte artış yaşandı.

İspanya medyasına göre sadece Temmuz ayının son haftasında 800'ü aşkın Cezayirli İspanyol kıyılarına ulaştı.