Cezayir’de 9’uncu Cuma: Sokaklarda insan seli

Cezayir’de Abdulaziz Buteflika iktidarını düşüren halk hareketi, 9’uncu Cuma yeniden sokaklara çıktı. Eylemciler, kilometrelerce uzayan bir kortej oluşturdu.

Ülkenin bir çok kentinde bu Cuma günü bir çok kentte protesto eylemleri gerçekleşti. Cezayirliler, Abdulaziz Buteflika’dan miras kalan rejimin bir bütün olarak gitmesini ve yeni bir sistemin kurulmasını istiyor.

Başkent sokaklarındaki kalabalık kilometrelerce uzarken, ülkenin diğer önemli kentleri olan batıdaki Oran, doğudaki Konstantin ve Annaba’da da büyük gösteriler yapıldı.

Başkentin merkezinde eylemcilerin temel toplanma alanı haline gelen Büyük Postane önünde binlerce kişi hep bir ağızdan, “Hepiniz gittiğinizde duracağız”, “Bu sisteme Barakat (Artık yeter)” şeklinde sloganlar attı.

Bundan daha iki ay öncesine kadar, Cezeyir’de eylem yapmak yasaktı. Temel senaryo şuydu: Cezayirliler 18 Nisan’da sandığa gidecek ve 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika beşinci kez ülkenin başında yer alacak. Ancak milyonların sokaklara çıkması ardından, 20 yıldır paylaşımsız ülkeyi yöneten Buteflika, 22 Şubat’ta istifa etmek zorunda kaldı.

Rejimin Anayasa Başkanı Tayip Belez de hafta içerisinde istifa etti. Belez, Buteflika’nın yerine vekalet eden Senato Başkanı Abdulkader Bensalah ve Başbakan Nureddin Bedui ile birlikte Buteflika’nın çevresindeki üç önemli isimden biriydi. İstifası tepkileri yatıştırmaya yetmemiş görünüyor.

Protestocular, Buteflika’nın kurduğu devlet aygıtındaki kurum ve kişilerin geçiş sürecini yönetmesini istemiyor. Buteflika’nın 18 Nisan için öngördüğü seçimleri reddeden ve erteleten Cezayirliler, 4 Temmuz’da yeni Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de reddediyor.