Cezayir’de binlerce öğrenci sokaklara çıktı

Cezayir’de bağımsızlık bayramının 57’nci yıldönümünde binlerce öğrenci Abdulaziz Buteflika iktidarına karşı sokaklara çıktı.

Cezayir’de protesto eylemleri dinmiyor. Başkent Cezayir’de düzenlenen protesto yürüyüşüne öğrencilerin yanışa, üniversite öğretmenleri ve sağlık personeli de katıldı.

Yürüyüşte “19 Mart 1962: Cezayir savaşının sonu, 19 Mart 2019: sistem değişikliğinin başlangıcı” yazılı pankart dikkat çekti.

Cezayirliler 22 Şubat’tan bu yana son 20 yılın en büyük yürüyüşlerini düzenliyor. Protesto eylemlerine rağmen Abdulaziz Buteflika, iktidarı terk etmiyor. Pazartesi günü yeni bir açıklama yapan Buteflika, dördüncü görev süresini yeni seçimlere kadar uzatacağını bildirdi. Buteflika’nın göre süresi 28 Nisan’da doluyor. Yeni seçimler ise anayasanın revizyondan geçirilmesinden sonra planlanıyor.

Cumhurbaşkanı, 11 Mart’ta yeni seçimlerde aday olmayacağını açıklamış, seçimlerin de ulusal bir konferans tarafından organize edileceğini duyurmuştu. Ulusal konferans, Cezayir’i reformdan geçirme ve Anayasa’yı düzenlemekle görevli olacak. Buteflika, bağımsızlık bayramı vesilesiyle yaptığı açıklamada bu konferansın, yakın bir gelecekte siyasi, ekonomik ve sosyal sistemi yenileyeceğini söylerken, yine tarih vermedi.

Cezayir medyasında yer alan bazı haberlere göre, bir yıllık bir geçiş sürecinden bahsediliyor. Ancak gözlemciler, böylesine bir konferansın bir yılda düzenlenmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Katılımcılarının belirlenmesi, çalışmalarının organize edilmesi, yeni Anayasa oluşturulması, referandum yapılması, cumhurbaşkanlığı seçimleri için tarih belirlenmesi, konferansın görevleri arasında bulunuyor.