Chemnitz’te Neonazi karşıtı yürüyüşe binlerce kişi katıldı

Almanya’nın Chemnitz kentinde, binlerce kişi ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı yürüdü.  

26 Ağustos günü Chemnitz’de Daniel H. adındaki bir kişinin Irak’tan gelen bir sığınmacı tarafından öldürülmesinden sonra başlayan ırkçı gösteriler cumartesi de devam etti.

Almanya için Alternatif (AfD) adlı ırkçı parti ile yerel Neonazi örgütleri tarafından çağrısı yapılan sessiz yürüyüşe göre değişik kaynaklara göre 4 bin 500 kişi katıldı.  

Irkçıların karşı gösteri yapan anti-faşistlere saldırmak istemesi üzerine yer yer gerilimli anlar yaşandı. Tazyikli su sıkan polis daha sonra AfD tarafından yapılan gösteriyi durdurdu. Eylemler dolayısıyla bir çok kentten polis Chemnitz’e getirildi. 

ANTİ FAŞİST GÖSTERİYE BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Kentte ırkçıların gösteri yapmasına sessiz kalmayan antifaşist güçler ise aynı saatlerde bir miting düzenledi. Sendikalar, siyasi partiler ve antifaşist örgütler tarafından çağrısı yapılan ve Johannis Kilisesi önünde gerçekleşen mitinge 5 binden fazla insan katıldı. Eyleme değişik partilerden çok sayıda milletvekili de katılarak destek verdi. Belediye Başkanı Barbara Ludwig yaptığı konuşmada, “Saksonya ve Chemnitz bugün ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına açıkça yanıt veriyor. Suçlularla ancak hukuk devleti kuralları çerçevesinde mücadele edilebilir.” dedi.