Covid-19: Havayolu şirketleri için de tehlikeli

Aralık ayı sonunda başlayan yeni koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle dünyadaki birçok havayolu şirketinin ‘tehlikede’ olduğu uyarısı yapıldı.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Derneği (IATA) tarafından yapılan açıklamada, Covid-19 nedeniyle hava trafiğinde yaşanan gerilemenin birçok şirketi olumsuz etkileyeceği belirtildi.

France Info radyosuna konuşan IATA Genel Direktörü Alexandre de Juniac, 2003 yılındaki Sras salgınına oranla şirketlerin daha ‘dayanıklı’ olduğunu savundu. Şirketler arasında ‘iflas’ riskinin olup olmadığına dair tahminde bulunmak için henüz erken olduğunu belirten De Juniac, başta Singapur olmak üzere birçok ülke hükümetinin aldıkları mali önlemlerin de önemli olduğunu kaydetti.

Havacılık sektörünün maliyetlerinin azaltılması için virüsten etkilenen tüm ülkelerin hükümetlerinin mali destek sunmasını isteyen De Juniac, şirketlerin uçuşlar sırasında aldıkları önlemlerin de virüsün yayılmasını zorlaştırdığını belirtti.

MALİ KAYIP 30 MİLYAR DOLARI BULABİLİR!

IATA tarafından geçtiğimiz hafta yapılan bir açıklamada ise, çoğunluğu Asya-Pasifik ülkelerinde olmak üzere havayolu şirketlerinin 2020’deki ciro kaybının 30 milyar dolar olacağı duyurulmuştu.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından 14 Şubat’ta yapılan açıklamada ise, toplamda 70 havayolu şirketinin Çin’e uluslararası uçuşları iptal ettikleri bilgisi verilmişti. 50 kadar şirket ise seferlerini sınırlama yoluna gitti.

Ancak virüsün maliyetinin ne kadar olacağı şimdilik tam olarak kestirilemiyor. 2002-2003 arasında aylarca süren Sras virüsü nedeniyle şirketlerin kaybı 6 milyar dolar olmuştu. Hava trafiğinin azalmasının tek faydası ise, atmosfere salınacak sera etkili gazların da azalacak olması.