Danimarka göçmenleri adaya sürgün edecek!

Danimarka’da muhafazakar-aşırı sağ koalisyonunun hayata geçirmek istediği proje kapsamında, sınırdışı edilecek veya suç işlediğinden şüphelenilen göçmenler bir adaya sürgün edilecek.

Başbakan Lars Lokke Rasmussen’in muhafazakar partisi ile aşırı sağcı Dansk Folkeparti’nin oluşturduğu koalisyon hükümeti, göçmenlere karşı sert önlemler almaya devam ediyor. Koalisyon partileri arasındaki bütçe görüşmelerinde ortaya çıkan bilgilere göre, başkent Kopenhag’a 100 kilometre mesafedeki Lindhomen adası göçmenlerin sürgün mekanı olarak kullanılacak.

Söz konusu adaya suç işlemiş veya işlediğinden şüphelenilen göçmenler ile sınırdışı kararı verilen mültecilerin gönderilmesi planlanıyor. Sadece 7 hektarlık bir alana sahip olan adada kurulan bir merkezin 125 kişi kapasiteli olduğu ve ceza infaz birimlerince idare edilmesine rağmen ‘cezaevi olmadığı’ da savunuluyor.

ADADA KALMAYA MAHKUM OLACAKLAR

Ancak adaya gönderilecek göçmenlerin sınırdışılarını beklerken yaşamaya zorlanacakları adanın geçmişte hayvanlar üzerine veteriner araştırmalarının yapıldığı bir bölge olduğu biliniyor. Adaya ilişkin planların uygulanması durumunda olası sağlık önlemlerinin alınması gerekiyor.

Yine adaya gönderilecek göçmenlere günde bir kez imza verme zorunluluğu getirilirken, göçmenlerin sadece sınırlı sayıda sefer düzenleyen bir feribotla Kopenhag’a gitmeleri mümkün olacak. Fakat imza zorunluluğu nedeniyle göçmenlerin küçük adada hapsolması sağlanacak.

AI’DEN TEPKİ

Hükümetin planlarına tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü (AI), göçmenlerin bir adaya mahkum edilmesinin kabul edilemez olduğuna dikkat çekti. AI temsilcisi Clauss Juul, Danimarka hükümetinin bu kararı hayata geçirmesi halinde başta Cenevre Konvansiyonu olmak üzere birçok uluslararası sözleşmeyi ihlal etmiş olacağına dikkat çekti.

GÖÇMEN POLİTİKALARI SERTLEŞTİRİLMİŞTİ

5,7 milyon nüfuslu Danimarka’ya AB’ye yoğun mülteci akınının olduğu 2015 yılında 21 bin iltica başvurusu yapılmıştı. Ancak aynı yıl muhafazakar-aşırı sağ koalisyonunun kurulmasıyla sertleştirilen göçmen politikası sonucu bu sayı geçtiğimiz yıl 3 bin 500’e kadar geriledi.

Danimarka’da 2014 yılına kadar 6 ay olan mültecilerin aile birleşimi hakkına dair bekleme süresi, geçtiğimiz Şubat ayında 3 yıla çıkarılmıştı. Ayrıca ükeye yeni gelen göçmenlere verilen sosyal yardımların miktarı düşürülmüştü.