Darfur’daki saldırılar: En fazla çocuklar etkileniyor

Sudan’da El Beşir diktatörlüğünün düşmesine rağmen Darfur’daki katliam saldırıları sürerken, şiddet eylemlerinin on binlerce çocuğu sağlık ve beslenme hakkından mahrum bıraktığı bildiriliyor.

2003 yılında Hristiyanlara yönelik katliamların yaşandığı Darfur bölgesine bağlı Masteri’de geçtiğimiz hafta içinde onlarca kişinin yaşamını yitirdiği saldırılar düzenlenmişti. Saldırıların toprak ve su paylaşımı nedeniyle düzenlendiği iddia edilmişti.

Hem etnik ve dini hem de toprak paylaşımı nedeniyle yaşanan saldırıların gelecek nesiller üzerinde ağır etkilerinin olacağı uyarısı yapılıyor.

Save the Children adlı yardım kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, 500 bin nüfuslu Darfur’da yaşanan saldırılar nedeniyle 14 bin çocuğun doğrudan sağlık ve beslenme hakkından mahrum kaldığı duyuruldu. Batı Darfur’da farklı klanlar arasındaki çatışmalara dikkat çekilen açıklamada, son saldırıların yaşandığı Masteri’deki dispanser ve bürolarının da kapatıldığı bilgisi paylaşıldı.

Masteri’deki saldırı ardından kent ile çevresindeki köylerden 10 bin kadar kişinin göç etmek zorunda kaldığı belirtilen açıklamada, bini aşkın kişinin de komşu ülke Çad’a sığındığı kaydedildi.

Ömer El Beşir’in 30 yıl boyunca sürdürdüğü diktatörlüğü döneminde 2003 yılında yüz binlerce kişinin katledildiği Darfur, Sudan’ın beslenme ve sağlık açısından tek sorunlu bölgesi değil. Save the Children’e göre 40 milyonu aşkın nüfuslu ülkede en az 1,1 milyon çocuk açlık içinde yaşıyor.