Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde etnik çatışmalar

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde iki etnik grup arasındaki çatışmalarda Pazar gününden bu yana en az 45 kişi hayatını kaybetti.

AFP’ye açıklamada bulunan Mai-Ndombe eyaleti valisi Gentiny Ngobila, “Bu şiddet olayları 15’i 16 Aralık’a balağlayan gece başladı” dedi.

Ngobila, en az 45 kişinin öldüğü, 60’ı aşkın kişinin yaralandığını belirtti. Bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Şiddet olayları, Banunu etnik grubu üyelerinin Batendé etnik grubunun topraklarındaki bir şefini istemesi üzerine yaşandı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni Kongo Cumhuriyeti’nden ayıran Kongo Nehri kıyısındaki Mai-Ndombe vilayetinde, balıkçı ve çiftçiler yoğunlukta yaşıyor.

Vali, Pazartesi gecesi sükunetin geri döndüğünü belirterek, hükümetin asker ve polisten oluşan müdahale birliklerini bölgeye gönderdiğini söyledi. Vali, “İki halk tarafından işlenen bu barbarca eylemleri kınıyoruz” dedi.

Vali Ndombe, “Bu şiddet olayları, ülkede yürütülen mevcut seçim kampanyası ile bağlantılı değil. İki toplum arasındaki bir çatışmadır” dedi. Ülkede, dört gün sonra seçimlere gidilecek. Bu nedenle de gerilim yüksek seviyede bulunuyor. Seçimler öncesi yaşanan şiddet olaylarında da altı kişi hayatını kaybetti. Ancak yetkililer, seçimle bağlantısı olmadığını iddia ediyor.

Öte yandan Mai-Ndombe’deki şiddet olaylarında üç gün içinde, aralarında yaralıların da olduğu 4 bini aşkın kişi nehri geçerek komşu Kongo Cumhuriyeti’ne sığındı. Kongo Cumhuriyeti makamlarına göre, göç sırasında yaralı üç kişinin öldüğünü bildirdi.

2009 ile 2010 yılları arsında da en az 110 bin kişi, ülkenin kuzey batısındaki Equateur eyaletinde yaşanan etnik çatışmalar nedeniyle, Kongo Cumhuriyeti’nin kuzey ucundaki Likouala iline sığınmıştı.