Deutsche Bank’taki aramalar iki gündür bitmedi

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ta kara para aklama soruşturması kapsamında Perşembe günü başlatılan aramalar ikinci gününde devam etti.

Deutsche Bank’ın bir sözcüsü aramalara ilişkin bu Cuma günü konuşmayı reddetti. Ancak Perşembe günü grup tarafından yapılan açıklamada, soruşturmacılarla işbirliği yapılacağı belirtilmişti.

Polis baskını nedeniyle Deutsche Bank’ın Borsa’daki hisseleri gün ortasında yüzde 3 değer kaybetti.

Deutsche Bank’a yönelik özellikle "Panama Papers"ın ortaya çıkardığı bilgiler ardından soruşturma başlatılmıştı. Almanya’nın en büyük bankası, “para aklama amacıyla vergi cennetlerinde şirket kurmak için müşterilerine yardım etmekle” suçlanıyor.

Savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre grubun iki çalışanı soruşturmanın merkezinde yer alıyor. Perşembe günü savcılık tarafından yapılan bir açıklamaya göre 170 dolayında yargıç, polis ve vergi servisi memuru, Frankfurt, Eschborn ve Gross-Umstardt’daki banka lokallerinde aramalar başlattı. Aramalar sırasında çok sayıda yazılı ve elektronik belgeye el konulduğu bilgisi verildi.

Soruşturmacılar, Panama Papers’ın Nisan 2016’da yayınladığı bilgilerden önce şüphelilerin “vergi kaçıran offshore şirketler nezdindeki para aklama şüphelerini haber vermediği” suçlamasında bulunuyor. Soruşturmacılara göre, banka ortaya çıkan bilgilerden önce de yeterli kanıta sahipti.

Savcılık, sadece 2016 yılı içerisinde Deutsche Bank’ın Britanya Virjin Adaları’ndaki bir şubesinin 311 milyon euro iş hacmini temsil eden 900’ü aşkın müşteriye baktığını kaydetti.