Diktatörün seçim ilanını Avrupa nasıl gördü?

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ırkçı parti MHP ile ittifak halinde ilan ettiği erken seçimler Avrupa medyasında geniş yer buldu.

Fransız Le Monde gazetesi Erdoğan’ın iktidarını korumak için seçim ilan ettiğini yazarken, Alman Rhein-Neckar-Zeitung gazetesi başlıca sebebin Kürtlerle savaş olduğunu kaydetti. İngiliz Guardian gazetesinin köşe yazarı Simon Tisdall ise seçimin Erdoğan'ın "seçilmiş diktatörler kulübündeki yerini garantileyeceğini" ifade etti.

İşte Avrupa medyasında dikkat çeken bazı haberler:

LE MONDE: ERDOĞAN İKTİDARINI OTURTMAK İÇİN SEÇİMLERİ ERKENE ALDI

Le Monde gazetesi, genel seçim olasılığının aylardır gündemde olduğunu ifade ederken, “Ancak kimse bu kadar yakın bir tarihin seçileceğini tahmin etmiyordu. Seçim ilanı muhalefet partilerini beklenmedik bir anda yakaladı” dedi. Gazeteye göre muhalefet partilerinin seçimlere hazırlanması için önlerinde sadece iki ay zaman var. Gazete, “Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarını korumak ve oturtmak için seçimleri bir yıl erkene aldı” başlığını kullandı.

LE DEVOIR: PANİK VE ZAYIFLIK

Le Devoir gazetesinde Londra düşünce merkezi Chatham House’ta Türkiye uzmanı Fadi Hakura’nın görüşlerine yer verdi. Hakura, erken seçim kararının endişe verici ekonomik göstergeler karşısında “panik ve zayıflığın işareti” olduğunu belirtti.

Gazete gözlemcilere dayanarak Erdoğan’ın Suriye’deki işgal saldırılarını kendi lehine dönüştürmek istediği ve kötüleşen ekonomik durumla seçimlere gitme riskini azaltmaya çalıştığına dikkat çekti.

LE FİGARO: OTORİTER SAPMA ALENİ BİR ŞEKİLDE HIZLANIYOR

Le Figaro gazetesi, “Türk Cumhurbaşkanı, maksimum düzeyde oy elde etmek için muhalefetin zayıflaması ve ordusunun Efrîn’deki “zaferi” üzerinde sörf yapmayı umuyor” yorumunda bulundu. Muhalefetin şokta olduğunu savunan gazete, bir gazetecinin “inanılmaz bir durum” diye mırıldandığına dikkat çekiyor. Sözkonusu kadın gazeteci açısından hiçbir şüphe yok: “Ülkenin otoriter sapmasının aleni bir şekilde hızlandırılmasıdır.”

Le Figaro, seçim kararının ifade özgürlüğünün kötüleşmesinin devamlılığı içerisinde yapıldığına dikkat çekerken, tutuklanan gazeteciler, haklarında dava açılan akademisyenler ve Kürt muhalefete yönelik baskıları hatırlattı.

AFP: ERDOĞAN İÇİN HAYATİ ÖNEMDE

Fransız haber ajansı AFP Erdoğan’ın seçimler bir buçuk yıl erkene alarak “baskın seçim” kararı aldığını yazdı. AFP, Erdoğan’ın güçlendirilmiş yetkilerle yeniden Cumhurbaşkanı olmayı umduğuna dikkat çekti.

Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı anda yapılacağına dikkat çeken AFP, “Bu çifte seçim hayati önemde, zira Nisan 2017 anayasa referandumunda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı imtiyazlarını güçlendiren tedbirlerin çoğu yürürlüğe girecek'' dedi.

RNZ: BAŞLICA SEBEP KÜRTLERE KARŞI SAVAŞ

Alman Rhein-Neckar-Zeitung gazetesi, seçim kararını farklı sebepleri olduğuna işaret ederek şu yorumda bulundu: "Başlıca sebep şu: Kürtlere karşı savaş, Suriye'nin kuzeyindeki askerî operasyon, tüm bunlar şu sırada etkileyici faktörler. Ancak savaş uzadıkça askeri operasyon da kuşku uyandırıyor. Öte yandan onbinlerce kişiye açılan propaganda amaçlı davalar devam ediyor ve durum ülkedeki atmosferi zehirliyor. Ve muhalefetin aktif seçim kampanyası yürütmesini neredeyse imkansız hale getiren olağanüstü hal uygulamasının da sonsuza kadar uzatılması mümkün değil. Özetle, Erdoğan için şimdi tam uygun zaman. Ama aslında müttefikimiz Türkiye şu sıralarda tamamen donuk bir ruh hali içinde.”

WK: ERKEN SEÇİM AB’DEN UZAKLAŞMAYI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Weser-Kurier gazetesi ise seçim kararına ekonomik bir perspektiften bakmayı tercih etti: "Seçimden Erdoğan'ın zaferi dışında çıkabilecek her türlü sonuç herhalde sürpriz olur. Ama Cumhurbaşkanı açısından seçim öyle tamamen pürüzsüz geçmeyebilir de. Bunun nedeni ise ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum. Türk Lirası dolar karşısında şimdiye kadar olmadığı kadar düşük sevide seyrediyor, enflasyon kasıp kavuruyor ve ekonominin resesyona girme tehlikesi bulunuyor. Genç işsizlerin oranı yüzde 20 dolayında. Avrupa'dan yardım gelmesi ise olanaklı görünmüyor. Nitekim AB Komisyonu'nun bu hafta yayımladığı raporunda ‘Türkiye büyük adımlarla AB'den uzaklaştı' saptamasında bulunuluyor. Ne kadar uzaklaşmış olduğunu da işte bu erken seçim kararı gözler önüne seriyor.”

FT: EDOĞAN U DÖNÜŞÜ YAPTI

İngiliz medyasında da seçim kararı geniş yer aldı. Financial Times gazetesi "Erdoğan U dönüşü yaptı ve erken seçim dedi" başlığını kullandı.

Haberde Erdoğan, “Bu hızlı U dönüşünü ulusal güvenlik sorunları, Suriye ve Irak'taki istikrarsızlık ve başkanlık sistemine geçişi hızlandırma ihtiyacı ile gerekçelendirdi" ifadeleri yer aldı. FT, seçime OHAL koşulları altında gidildiği hatırlatırken, Erdoğan'ın seçimi kazanmasının beklendiğini yazdı.

GUARDIAN: KAZANIRSA ADI KONULMAMIŞ BİR DİKTATÖR OLACAK

Guardian gazetesi, Erdoğan’ın erken seçim ilanını dünya haberleri sayfasının manşetine taşıdı. Haberde ekonomik kaygılar nedeniyle seçimin erkene alındığı yorumu yapıldı.

Gazetenin köşe yazarı Simon Tisdall ise seçimin Erdoğan'ın "seçilmiş diktatörler kulübündeki yerini garantileyeceğini" ifade etti. Erdoğan’ın kaybetme riskini göze almadığını belirten Tisdall, ''Bu açıdan Türkiye'nin cumhurbaşkanı Rusya'nın Vladimir Putin'i veya Mısır'ın Abdülfettah Sisi'sinden farksız" dedi. Tisdall, şunları ekledi: "Üçü de demokrasinin 'Sen oy kullanırsın, ben kazanırım' sloganıyla özetlenebileceğini düşünüyor.”

Tisdall’ın tespitlerinden bazıları şöyle:

"Erdoğan, uluslararası arenada gerilemesine rağmen Türkiye'nin dominant politikacısı olmaya devam ediyor. Aynı zamanda da kutuplaştırıcı biri.”

"Erdoğan seçimi kazanırsa adı konulmamış bir diktatör olacak. Belki de modern Türkiye'nin kurucusu Kemal Atatürk'ten daha güçlü olacak.”

"Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping Erdoğan'ın şaibeli egemenliğinden etkilenebilir. İran'ın muhafazakarları onu alkışlayabilir. Fakat Türklerin yıllar boyunca imrendiği Batılı demokrasiler aynı tepkiyi vermeyecek. Onlara için Türkiye özgürlük ve kontrol üzerine yürütülen küresel tartışmada her geçen gün daha belirgin bir şekilde yanlış tarafta yer alıyor."