Donald Trump-Kim Jong-un görüşmesi gerçekleşecek

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce iptal ettiği Kuzey Kore lideriyle görüşmesinin 12 Haziran’da gerçekleşeceğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı’nın tarihi görüşmeye dair kararı Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a en yakın isimlerden Kim Yong Chol ile yaptığı görüşmeden sonra geldi. Beyaz Saray’daki görüşme bir saati aşkın bir süre sürerken, Trump, açıklamayı basın önünde yaptı.

Ülkesinin Kuzey Kore ile müzakerelerin devam ettiği süre boyunca yeni yaptırım öngörmediğini söyleyen Trump, Pyongyang yönetimiyle diyaloğun ‘başarıyla taçlanacağını’ vurguladı.

Kuzey Kore’nin son 18 yılda ABD’ye gönderdiği en üst düzey yönetici olan Kim Yong-Chol, son üç günde iki kez ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya gelmişti. İkilinin yine görüşmeleri bekleniyor.

12 Haziran’daki görüşmenin Singapur’da yapılması planlanıyor.

Donald Trump ile Kim Jong-un arasında bir yılı aşkın süren karşılıklı tehditlere dayalı sert mesajlaşmalar, geçtiğimiz aylarda diyalog yönünde adım atılmasıyla farklı bir evreye girmişti. Trump, daha önce kararlaştırılan 12 Haziran görüşmesini Güney Kore ile ABD arasındaki bir askeri tatbikata karşı Kuzey Kore’den gelen eleştiriler sonrasında iptal ettiğini duyurmuştu.

Ancak buna rağmen son iki haftada görüşmenin gerçekleşmesi için ABD ve Kuzey Kore heyetlerinin müzakereleri devam ediyordu.