Drian: Kadın DAİŞ’liler savaşçı ve Fransa düşmanı!

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Irak ve Suriye’de tutuklu kadın DAİŞ’lilerin geri dönüşü konusunda bir açıklama yaparak “Geri dönüş olmayacak” dedi.

Yerel gazete Ouest-France’a bir mülakat veren Dışişleri Bakanı, Fransa’ya dönmeleri için bazı avukatlar tarafından yapılan baskılara yanıt verdi.

Jean-Yves Le Drian, bu kadınların “savaşçı” olduğunu ve “böyle muamele görmesi gerektiğini” söyledi.

Le Drian şöyle konuştu: “Kadınların belli sayıda avukatlarından gelen merhamet biçimin dikkatle not ediyorum ama bunlar savaşçı, cihat militanları. Bu kadınların da böyle muamele görmesi gerekiyor” dedi.

Fransa’nın başından beri tutumunun açık olduğunu söyleyen Bakan Le Drian, “Geri dönüş olmayacak” diye net konuştu.

Bakan şunlar ekledi: “Fransız olan ve DAİŞ saflarında savaşanlar, Fransa’ya karşı savaştılar. Bunlar bizim düşmanlarımızdır. Başta Irak ve Suriye’de olmak üzere suçu işledikleri yerde muamele görmeleri ve yargılanmaları gerekiyor. Bu söylediklerim erkekler için de kadınları için de geçerli. Çünkü, 2014, 2015 ve 2016’da Irak ve Suriye’ye gidildiğinde, genellikle savaşmak içindir.”

Fransız Bakan, DAİŞlilerin çocukları konusunda ise, annelerinin vekaleti reddetmeleri halinde tek tek vakalar halinde değerlendirileceklerini ifade etti.

İçişleri Bakanlığı’na göre Fransız vatandaşı ailelerden çıkan 500 dolayında çocuk Irak ve Suriye’de bulunuyor. Bunların 100 kadarının 2015’ten bu yana geri döndüğü, bazılarının da öldüğü belirtiliyor. Geri kalan 200 ila 300’ünün ise nerede olduklarının net olarak bilinmediği açıklandı.