Dünya basını: Efrîn’de insani felaket riski var

Türk devleti ve paralı çetelerinin insanlık dışı işgal saldırılarına karşı Efrîn’deki direniş dünya basınında geniş yer bulurken, bombardımanlar nedeniyle kuşatma riski altındaki yüz binlerin bir insani felaketle karşı karşıya oldukları bilgisi paylaşıldı

Fransız haber ajansı AFP’nin gün içinde duyurduğu çok sayıda haberinden birinde özellikle işgal saldırılarının yol açacağı insani felakete dikkat çekildi.

İşgal saldırıları ve kentin kuşatılması tehdidi nedeniyle sivillerin yaşadığı drama değinilen haberde, bazı sivillerin görüşlerine yer verildi. Çevre köylerden Efrîn’e sığınan bir köylü, Türk devletinin kent içine akan suları keserek hastalık ve susuzluktan öldürmeyi amaçladığını söyledi.

Birçok gözlemci ve sivil toplum kuruluşunun Efrîn kent merkezine yönelik olası bir kuşatma ve saldırının en az 350 bin sivili tehdit ettiğini söylediği belirtilen AFP haberinde, Türkiye’nin kente akan içme suynu kestiği kaydedildi. Türkiye’nin 20 Ocak’ta başlattığı saldırılardan bu yana köylerdeki binlerce sivilin Efrîn merkezine sığındığı hatırlatılan haberde, Efrîn Kantonu Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Hêvî Mustefa’nın insani yardımların önemine ilişkin sözlerine de yer verildi. Mustefa, tüm çabalarına rağmen insani durumun felaketvari boyutlarına dikkat çekerken, sağlık çalışanlarının ve tıbbi malzemelerin yetersiz olduğunu ifade etti.

AFP haberinde Efrîn’deki savaşçıların direnişte sağlamlıklarını ispat ettiği vurgulanırken, ilk kez bu denli büyük bir saldırıyla karşı karşıya kalındığı ve YPG’li yetkililerin büyük bir katliam riski olduğuna dair sözlerine yer verildi. Haberin sonunda bir YPG yetkilisinin uluslararası koalisyonun DAİŞ’e karşı mücadelede kendilerinden faydalandığı, şimdilerde ise Kürtleri yalnız bıraktığı yönündeki eleştirileri paylaşıldı.

AP: SİVİL ÖLÜMLERİ ARTIYOR

Amerikan Associated Press (AP) ajansının haberinde dün en az 7 sivilin yaşamını yitirdiği Türk bombardımanlarına yer verildi. Bölgedeki yönetimin açıklamalarına dayandırılan haberde, Türk ordusunun havadan ve karadan saldırılarının arttığına dikkat çekildi.

Bombardımanlar nedeniyle kentteki sivil halkın sığınaklara kaçtığı YPG kaynaklı bir videoya yer verilen haberde, çevre köylerdeki saldırılardan kaçarak kente sığınan on binlerce sivilin olduğu belirtildi. Haberde, Efrîn içerisine sığınanlar nedeniyle kentte ekmek başta olmak üzere gıda sıkıntısının oluşabileceğine dair bilgiler paylaşıldı.

Türk işgal güçlerinin Efrîn’e su ve elektrik kesintilerine değinilen haberde, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin Türkiye’nin çok sayıda fırını bombaladığına dair bilgileri aktarıldı. AP haberinde, her ne kadar binlerce kişinin Efrîn’den kaçsa da yüzbinlercesinin kentte kaldığı ifade edildi.

SPIEGEL COŞAN ERDOĞAN’IN NASIL DÜZELTİLDİĞİNİ YAZDI

Almanya’da yayınlanan Der Spiegel dergisinin online versiyonundaki haberde de Efrîn’deki işgal saldırılarının yol açabileceği insani felakete dikkat çekilirken, Erdoğan’ın Güney Kürdistan’a yönelik bir işgal tehditleri hatırlatıldı.

‘Erdoğan Irak’taki Kürtleri tehdit ediyor’ başlıklı haberde, Efrîn’deki işgal saldırıları devam ederken Güney Kürdistan’a yönelik tehditlerin olduğu belirtildi. Erdoğan’ın dün yaptığı ve sonradan düzeltilen “Akşama kadar Efrîn düşer” yönündeki açıklamaya da değinilen haberde, Türk devletinin saldırıları nedeniyle insani dram yaşanabileceğine dair görüşler paylaşıldı. Spiegel haberinde, Birleşmiş Milletler (BM)’nin Türk devletinin Efrîn’e suları 1 haftadan bu yana kestiği yönündeki açıklaması da verildi.

KRİZ RİSKİ TAGESSCHAU’NUN DA GÖZÜNDEN KAÇMADI

Alman birinci kanalı ARD’nin haber programı Tagesschau’da yer alan haberde de Erdoğan’ın Efrîn’den sonra Güney Kürdistan’a yönelik tehditleri gündeme getirildi.

Erdoğan’ın dün hızını alamayıp ‘Efrîn’in akşama kadar düşebileceği’ yönündeki açıklamasının Saray tarafından düzeltilmek zorunda kalındığı belirtildi.

Tagesschau haberinde de Efrîn ve çevresinde en az 300 bin sivilin saldırılar altında yaşadığı ve bombardımanların insani krize yol açtığı ifade edildi.

LE POINT ERDOĞAN’IN AYAKTA HAYAL GÖRDÜĞÜNÜ YAZDI

Fransa’nın önde gelen haftalık haber dergilerinden Le Point’in sitesindeki haberde de Türkiye’nin bombardımanlarının insani krize yol açabileceği korkusu olduğu belirtildi.

Türk ordusunun su ve elektrik kesintilerinin yanı sıra fırınlar başta olmak üzere sivillere yönelik mahrum bırakma politikasına dair bilgilerin paylaşıldığı haberde, insani bir felaket yaşanabileceği korukusuna dikkat çekildi.

Haberde, Erdoğan’ın Efrîn’in düşeceğine yönelik sözlerine karşılık YPG sözcüsü Redur Xelil’in “Erdoğan ayakta rüya görüyor” şeklinde cevap verdiği dile getirildi. Xelil’in bu sözlerine haberin alt başlıklarında yer verildi.