Dünya basını: Efrîn’e saldırılara karşı uyarılar gerçek oldu

Fırat hattındaki QSD savaşçılarının Türkiye’nin işgal saldırılarına karşı Efrîn’e geçeceklerinin ilan edilmesi dünya basınında geniş yer bulurken, “Efrîn’e Türk saldırıları DAİŞ’e karşı mücadeleyi zayıflatır” şeklindeki daha önceki uyarılar hatırlatıldı.

Kimi haberlerde ise QSD savaşçılarının Fırat’ın doğusundan Efrîn’e doğru gitmek zorunda kalmalarının Türkiye’nin Efrîn’i işgal saldırılarının ilk önemli sonucu olduğuna dikkat çekildi.  

QSD içerisindeki birçok grubun dün yaptığı açıklamayla Efrîn’i savunmaya gidecek olmaları Reuters’te ‘Kürtlerin müttefiki Arap savaşçılar DAİŞ cephesinden Efrîn’e doğru gidiyor’ başlığıyla verildi. DAİŞ’e karşı savaşan Demokratik Suriye Güçleri (QSD) üyesi gruplardan 1700 kadar savaşçının Efrîn’e gönderileceği belirtilen haberde, en az 700 savaşçının Efrîn yolunda olduğu kaydedildi.

RFI: ÇETELERLE SAVAŞTA DESTEK VERİLDİ, TÜRKİYE’YE KARŞI KADERLERİNE TERK EDİLDİLER

Fransız RFI radyosunda Reuters’in haberi kaynak olarak gösterilen haberde ise, QSD güçleri içerisindeki en önemli gücün YPG olduğuna dikkat çekildi. Efrîn’in öncelikli olduğuna işaret edilen haberde, Efrîn’de Türkiye ile savaşan YPG’ye desteğe gidilmesinin anlaşılır olduğu ifade edildi.

QSD güçlerinin Reqa’yı DAİŞ çetelerinden kurtarmaktaki belirleyici rollerine değinilen haberde, çetelere karşı mücadelede QSD’yi destekleyen ABD’nin Türk güçlerine karşı Kürtleri kaderlerine terk ettiği vurgulandı.

DER STANDARD: ABD UZUN SÜREDİR EFRİN’E SALDIRIYA KARŞI UYARIYORDU

Avusturya’da yayınlanan Der Standard gazetesinin haberinde ise, QSD sözcüsünün Efrîn’e güç kaydırılacağına dair açıklamasına yer verildi. Haberde, sözcünün Efrîn’de Türk işgaline karşı savaşın daha acil ve önemli olduğuna dair sözleri paylaşıldı. Der Standard haberinde, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) uzun süreden bu yana Türkiye’nin Efrîn’deki saldırılarının ‘cihatçılara (DAİŞ)’ karşı mücadeleyi zayıflatacağı uyarısında bulunduğu hatırlatıldı.

PANY: İŞGAL GİRİŞİMİNİN İLK ÖNEMLİ SONUCU

Almanya’nın önde gelen internet haber sitelerinden Telepolis’te Efrîn ve Suriye’deki gelişmeleri değerlendiren Thomas Pany ise, Türkiye’nin işgal girişiminin ilk net etkisinin yaşandığına dikkat çekti. İşgal saldırılarının sonucu olarak bazı güçlerin Efrîn’e kaydırılacağına değinen Pany, saldırıların geldiği boyutlara değinildi.

Türkiye’nin bölgeye ‘daha önce şehir savaşında tecrübeli’ özel birlikleri kaydırma kararı aldığını hatırlatan Pany, bu güçlerin başta Cizre olmak üzere birçok Kuzey Kürdistan şehrinde ‘vahşi bir geçmişlerinin olduğunu’ hatırlattı. Pany, başta ajansımız ANF olmak üzere birçok medya organının Efrîn’e yönelik bombardımanlarda yaşanan katliamlara dair haberler yaptığını ifade etti.

AP DE ABD’NİN ÖNCEKİ UYARILARINI HATIRLATTI

Associated Press (AP) ajansının haberinde QSD’nin bu kararıyla  Türkiye’ye karşı YPG’ye desteğini vurguladığı bildirildi. QSD’nin yaptığı açıklamadaki ‘oldukça zor bir karar alındığı’ yönündeki beyana dikkat çekilen haberde, bu kararın ‘Türkiye’nin vahşi saldırıları nedeniyle alındığına’ dair gerekçeye yer verildi.

Haberde, ABD’li birçok yetkilinin daha önce Türkiye’nin YPG’ye karşı saldırılarının DAİŞ çetelerine karşı mücadeleyi zayıflatacağı uyarıları yaptıkları hatırlatıldı.

AFP: SAVAŞÇILAR ARASINDA EFRİN’İ SAVUNMAYA YÖNELİK YOĞUN İSTEK

Fransız haber ajansı AFP’nin haberi ise “Suriye: Kürt savaşçılar Efrîn için DAİŞ’e karşı savaşı bırakıyor” başlığıyla öne çıkarıldı.

QSD içinden Efrîn’e gidenler arasındaki Kürt savaşçıların ABD’nin desteklemeyeceğini bile bile ‘toplumlarını korumakta kararlı oldukları’ belirtilen haberde, Efrîn’e saldırılar nedeniyle Kürtler arasında oluşan tepkiye değinildi. Dêrazor’da son DAİŞ kalıntılarına karşı savaşta şehit düşen 3 savaşçının Qamişlo’daki cenaze töreninin yapıldığı belirtilen haberde, bir QSD savaşçısının “Efrîn’de şehit düşmeleri gerekirdi” şeklindeki tepkisine yer verildi.

Türkiye’nin saldırılarında Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre en az 170 sivilin yaşamını yitirdiği kaydedilen haberde, QSD savaşçıları arasında Efrîn’i savunmaya yönelik ‘yoğun bir istek’ olduğu bilgisi paylaşıldı. AFP haberinde de, ABD’li yetkililerin daha önce Efrîn nedeniyle ‘DAİŞ’e karşı operasyonlarda dikkatlerin dağıldığı’ uyarıları yaptığı hatırlatıldı.

Fransa’nın Libération, Le Point ve diğer gazete ve dergilerindeki haberlerde de, Kürt savaşçıların Efrîn’i savunmak için diğer bölgelerden buraya doğru gitmeye başladıkları duyuruldu.