Ebadi, Elektrik Bakanlığı’nda temizlik yaptı

Irak Başbakanı Haydar El Ebadi, 50 derece sıcaklıkta elektrik kesintilerine karşı yapılan protesto eylemlerini yatıştırmak için Eletkrik Bakanlığı’nda bir çok yetkiliyi görevden aldı.

Başbakan Ebadi, Elektrik Bakanı’nı görevden aldıktan sonra dört genel müdürü de görevden aldı. Ayrıca bir çok başka yetkilinin de görev yeri değiştirildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, “bu bakanlığın ülkenin hizmetinde çalışması ve halka elektrik sağlaması yönünde yeniden organize edilmesi” amaçlanıyor.

Bu çerçevede yatırım, anlaşma, dağıtım ve idareden sorumlu genel müdürlerin görevden alındığı bildirildi.

Temmuz ayı sonunda Elektrik Bakanı Kasım El Fahdavi de “elektrik sektöründeki kötüleşme” nedeniyle görevinden alınmıştı.

Irak’ta bir ayı aşkın bir süredir kamu hizmetlerindeki sıkıntılar, kronik hale gelen elektrik ve su kesintileri, işsizlik, siyasetçilerin beceriksizliği ve kangrenleşen yolsuzluğa karşı hemen her gün protesto eylemleri var.

YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI

Temiz Eller Komisyonu da, yolsuzlara karşı faaliyet halinde olduğunu göstermek için Perşembe günü yılın ilk altı ayını kapsayan bir bilanço açıkladı. Buna göre, 322 milyar dolara denk gelen kamu fonlarındaki israfın engellendiği ve geri alındığı belirtildi. Komisyon, yürütülen soruşturmalar kapsamında 1.071 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını kaydetti. Bu soruşturmaların 21’inin dokuz bakana karşı, 107’sinin ise üst düzey memurlara yönelik olduğu belirtildi, ancak isim verilmedi.

ELEKTRİK AĞINA AYRILAN BÜTÇE NEREYE GİDİYOR?

Irak’ta elektrik kriz kronik bir hale gelmiş bulunuyor. 38 milyon kişiye elektrik verilmesi için elektrik ağının iyileştirilmesi amacıyla resmi olarak 40 milyar dolarlık bütçe ayrılmış, ancak bunun büyük bir kısmı daha siyasetçiler ve işverenlerin cebinde kayboluyor. Irak, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne göre dünyanın en yolsuz 12’nci ülkesi durumunda. Mevcut durumda elektrik şebekesi, günde ancak bir kaç saat elektrik sağlayabiliyor.