El Fetih ve Hamas ‘ilhak’a karşı birleşti

Filistinli partiler El Fetih ve Hamas, İsrail’in ilhak planına karşı birlikte hareket etme taahhüdünde bulundu.

Rakip Filistinli partiler Hamas ve El Fetih, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bir basın toplantısı yoluyla ilhaka karşı birliklerini duyurdular.

El Fetih Genel Sekreteri Cibril Racub, Hamas kadrosu Salih El Aruri ile birlikte düzenlediği toplantıda “Ulusal birliği tesis etmek için tüm mekanizmaları devreye koyacağız” dedi.

El Aruri, “Hamas yönetiminin tutumunun ulusal konsensüs lehine olduğunu belirtiyorum. Bu ortak basın toplantısı, bu tehlikeli zamanda halkımızın hizmetinde yeni bir aşamayı başlatmak için fırsattır” diye konuştu.

Laik parti El Fetih Batı Şeria’da iktidar iken, İslamcı hareket Hamas da Gazze Şeridi’nin denetimini elinde bulunduruyor. Her iki parti, Hamas’ın iç savaş sonucu Gazze Şeridi’nin kontrolünü 2007 yılında ele geçirmesinden bu yana kanlı bıçaklıydı.

Hamas kısa bir süre öne ABD’nin Yakın Doğu planı karşısında Filistin siyasi sınıfının birlik oluşturması çağrısında bulunmuştu.

İsrail’in 1 Temmuz’da ilhak projesini açıklaması bekleniyordu, ancak ertelendi. Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Arap Birliği de ilhak planına karşı çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin hazırladığı plan, Filistin’in önemli bir bölümünün ilhak edilmesini içeriyor. 28 Ocak’ta Trump tarafından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batı Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor. Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

Filistin halkının elinde mevcut durumda Gazze Şeridi ile Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yaygın hale getirildi ki, artık Filistin açısından toprak bütünlüğünden bahsetmek zor görünüyor.