ELN gerillaları 6 esiri serbest bıraktı

Yeni Kolombiya hükümetiyle ELN gerillaları arasındaki müzakerelerin geleceği belirsizliğini korurken, gerillalar daha önce alıkoydukları çok sayıda kişiyi serbest bıraktı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) ile eski devlet başkanı Juan Manuel Santos hükümeti arasında 2016’da imzalanan barış anlaşmasından sonra silahlı mücadeleye son verilmesiyle, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) en büyük silahlı gerilla hareketi haline gelmişti.

Yeni devlet başkanı sağcı İvan Duque’nin ELN ile iki yıla yakın bir süredir yapılan müzakereleri devam ettirmek için tüm rehineleri serbest bırakma şartı getirmesi, müzakereleri tehlikeye atmıştı.

Ancak ELN, elindeki bazı esirleri serbest bırakma kararı aldı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) tarafından yapılan açıklamada, Ağustos ayında ELN tarafından alıkonulan 6 kişinin serbest bırakıldığı bilgisi paylaşıldı.

ICRC’nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Choco eyaletinde alıkonulan kişilerin kısa sürede ailelerine ulaştırılacağı belirtildi.

FARC’TAN SONRA ELN İLE MÜZAKERELER ÖNEMLİ

Kolombiya’da 1964 yılında başlayan köylü isyanına öncülük eden örgütlerin başında gelen FARC, 2016 yılındaki barış anlaşması kapsamında 2017’de silahlarını BM yetkililerine bırakmıştı. 7 bini aşkın FARC gerillası siyasal yaşama geçme kararı alırken, anlaşmaya karşı çıkan bazı grupların silah bırakmadığı biliniyor.

FARC’ın siyasi yaşama geçmesiyle birlikte en az 2 bin 500 gerillası bulunan ELN ile 2017 başında Ekvator’da başlatılan müzakereler ise, geçtiğimiz aylarda Küba’ya alınmıştı. Ancak yeni Devlet Başkanı İvan Duque’nin gerilla hareketlerinin taleplerini de dikkate alan barış anlaşmalarına karşı olması endişeye yol açıyor.