ELN üç aylık çift taraflı ateşkes önerdi

Kolombiyalı son büyük gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), koronavirüs nedeniyle hükümete çift taraflı olarak üç aylı ateşkes önerdi.

Gerilla hareketi ELN, Birleşmiş Milletler’in yeni koronavirüsle mücadeleyi kolaylaştırmak için çatışma halindeki düşmanlıkların durdurulması çağrısına yanıt olarak Cumhurbaşkanı Ivan Duque’ye “90 günlük çift taraflı ateşkes” önerdi.

ELN yaptığı yazılı açıklamada, “Havana’da bulunan diyalog heyetimiz tüm operasyonel detayları ele almaya yetkilidir” dedi.

Kolombiya’da 6 Mart’tan bu yana 124 bini aşkın kişi koronavirüse yakalanırken, 4 bin 300’den fazlası hayatını kaybetti.

ELN bu sağlık krizi karşısında tüm Nisan ayı boyunca operasyonlarını durdurma kararı almış ve hükümete bir ateşkesi müzakere etmeye çağırmıştı. Gerilla hareketi, bu önerinin gözardı edildiği eleştirisinde bulundu.

ELN, ateşkesin insani bir yumuşama ortamı yaratarak, bir yılı aşkın bir süredir durdurulan barış görüşmelerinin yeniden canlanmasına uygun zemin yaratacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ivan Duque, Twitter üzerinde verdiği yanıtta “tüm ülke topraklarında kriminaliteye karşı koymak için anayasal görevinden asla vazgeçmeyeceğini” belirterek, ELN’yi “terörist grup” olarak niteledi.

Küba devriminden esinlenen ve 1964 yılında ortaya çıkan ELN’nin 2 bin 300 dolayında savaşçısı olduğu ve Kolombiya’daki belediyelerin bulunduğu 1.100 yerleşim biriminin yüzde 10’unda varlık gösteriyor.

Ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC ile 2016’da imzalanan tarihi barış anlaşmasından bir yıl sonra önceki hükümet ELN ile de Ekvator ve Küba’da görüşmeler başlattı. Ancak Cumhurbaşkanı Duque, Ocak 2019’da Bogota’da bir polis okuluna düzenlenen saldırıyı gerekçe göstererek, müzakereleri durdurdu. Cumhurbaşkanı, masaya geri dönmek için ELN’nin elindeki rehinelerin bırakılması ve tüm “kriminal faaliyetlerini” askıya almasını koşul olarak öne sürdü. Oysa, FARC’ın silah bırakması ardından da devlet kaynaklı şiddet durmamıştı. FARC ile barış anlaşması ve gerillaların silahsızlanması ardından BM verilerine göre onlarca eski FARC gerillası katledildi. BM, barış anlaşması kapsamında silahlı mücadeleye son verilen 2017’de 31; 2018’de 65 ve 2019’da ise en az 77 eski FARC gerillası katledildi.