ELN, yeni Cumhurbaşkanı’nın şartlarını reddetti

Kolombiya’da son aktif gerilla hareketi olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Cumhurbaşkanı İvan Duque’ün barış görüşmeleri için öne sürdüğü şartların kabul edilemez olduğunu bildirdi.

7 Ağustos günü Juan Manuel Santos’un yerine geçen Ivan Duque, ELN ile Küba’da başlatılan barış görüşmelerine ilişkin bir ay içinde tutumunu açıklayacağını belirtmişti. Bu süre doldu.

Santos hükümetinin yaptığı anlaşmaları tanımayı reddeden Duque, ELN’ye göre tek taraflı olarak “kabul edilemez şartlar” dayattı. ELN, “Bu hükümet diyalog sürecine verdi” derken, hükümeti “savsaklamadan” müzakerelere yeniden başlamaya çağırdı.

Sağcı Ivan Duque, ELN’nin elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılmasını barış görüşmelerinin ön koşulu olarak öne sürmüştü. Hükümet kaynaklarına göre ELN’nin elinde 16 rehine var.

2 bin 500 civarında gerillasıyla ülkenin son büyük gerilla hareketi olan ELN ile müzakerelerde, Duque’nin göreve gelmesinden önce kalıcı ateşkes sağlanması hedefleniyordu. ELN ile müzakereler Şubat 2017’de Ekvator’un başkenti Quito’da başlamış, ancak Mayıs ayında Ekvador hükümetinin geri çekilmesiyle Küba’da devam ettirilmişti.

ENL ile müzakerelerden önce hükümet ile ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC arasında 2016’da tarihi bir barış anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşma ardından FARC siyasi partiye dönüşmüştü.