En yoğun orman kıyımı Afrika’da

Nüfus artışının en yoğun olduğu kıta olan Afrika’daki tarımsal alanlar için ormanlık alanların yok edilmesi pratiği de diğer kıtaları geride bırakıyor.

Küresel ısınmaya karşı dünyayı korumakta önemli bir yer tutan ormanlar, her geçen gün farklı gerekçelerle yok ediliyor. Son yıllarda ‘dünyanın akciğerleri’ olarak adlandırılan Amazonlardaki yangınlar ve tarımsal amaçlı kesimler gündemde olsa da en yoğun orman kıyımlarının Afrika’da olduğu bildiriliyor.

GÜNEY AMERİKA’DAN DA FAZLA

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan yıllık rapora göre, Afrika kıtasındaki orman kesimleri her yıl 2,6 milyon hektar civarında ormanın yok edildiği Güney Amerika kıtasından daha fazla.

FAO tarafından hazırlanan Ormanların Durumu 2020 başlıklı değerlendirmeye göre, artan nüfusla birlikte özellikle çiftçiler tarafından tarımsal alan açmak amacıyla ormanlar yoğun bir biçimde kesiliyor. 

Ayrıca kıtada yatırım yapan yabancı yatırımcıların da ormansızlaştırmanın hızlanmasına neden oldukları, yıllık değerlendirme raporunda yer alan bir diğer nokta.

4 MİLYON HEKTARA YAKIN ORMANLIK ALAN YOK EDİLİYOR

Rapora göre, kesimler özellikle tropikal ormanların olduğu bölgelerde yoğunlaşıyor. Bu ormanlar her yıl kesilenlerin yüzde 90’ından fazlasını oluşturuyor.

Değerlendirme raporuna göre, Afrika’da her yıl ortalama 3,9 milyon hektar ormanlık alan yok ediliyor. Güney Amerika’da ise 2,6 milyon hektar ormanlık alan kaybı var. Bu ise, her iki kıtada tek başına Gürcistan büyüklüğünde ormanlık alan yok edilmesi demek.

TÜM DÜNYADA YILDA 10 MİLYON HEKTAR

Rapora göre, dünyada toplamda yıllık 10 milyon hektar ormanlık alan farklı nedenlerle yok oluyor. Ancak olumlu olarak sunulan bir gelişme ise, orman kıyımlarının hızındaki düşüş. Özellikle 2000-2010 arasında yoğun orman kesimlerinin yapıldığı güney Amerika’da ağaç kesimlerinin azaldığı kaydedildi.

Buna karşın Brezilya’daki resmi rakamlara göre Ağustos 2018-Temmuz 2019 arasında 1 milyon hektarı aşkın ormanlık alan yok edilmişti. Bu da neredeyse Lübnan’ın yüzölçümü demek.