Endonezya’da toprak kayması: 15 ölü, onlarca kayıp

Endonezya’nın Cava adasında meydana gelen toprak kaymasında, en az 15 kişi ölürken, onlarca kişi de kayıp.

Java adasında yoğun yağışlar ardından Pazartesi erken saatlerde heyelan meydana geldi. Yetkililer, en az 15 kişinin öldüğünü ve 25 kişiden haber alınamadığını bildirdi.

Kurtarma ekipleri kayıp kişileri aramaya devam ediyor. Ancak yağışalar, elektrik kesintileri ve zorlu yollar, toprak kaymasının yaşandığı alana ulaşmayı engelliyor. Ulusal Felaket Yönetim Kurumu sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, ilk yardım ekiplerinin alana yaklaşmak isteyen çok sayıda kişinin varlığı nedeniyle de zorlaştığını belirtti.

Sözcü, yolların dar olması nedeniyle, ilk yardım ekipleri, lojistik araçlar ve ambulansların, araç trafiğine takıldığını sözlerine ekledi.

Endonezya 2018 yılında çok sayıda felaketle karşı karşıya kaldı. 22 Aralık’ta Endonezya’nın Cava ve Sumatra adalarını vuran tsunamide 430 solayıdna kişi hayatını kaybetti.

Ekim ayında da Endonezya’nın batısındaki Sumatra adasında aşırı yağışlar ardından meydana gelen sel felaketleri ve toprak kaymalarında en az 22 kişi hayatını kaybetti.

28 Eylül’de 7.5 şiddetinde yaşanan deprem ve tsunamide, Palu kenti yerle bir olmuş, en az 2.073 kişi yaşamını yitirdi. 5 bin kişi ise halen kayıp. Çoğu yıkılan binaların altında kaldı.

2004 yılında, Sumatra adası açıklarında 9.3 şiddetindeki depremin yol açtığı tsunami Hint Okyanusu kıyılarında 220 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Bunların sadece 168 bini Endonezya’da hayatını kaybetti.