Endüstriyel balıkçılık okyanuslarda sömürülmedik alan bırakmadı

Her geçen gün sürdürülebilirliği tartışma konusu olan dünya üzerindeki endüstriyel balıkçılık faaliyetleri okyanuslarda neredeyse sömürülmedik alan bırakmamak üzere.

Aşırı ve kuralsız avlanma metotları nedeniyle glogal düzeyde tartışılan balıkçılığın tüm dünyadaki okyanusların en az yüzde 55’inden yüzde 73’üne kadarında yapıldığı bildirildi.

Global Fishing Watch, National Geographic Society ile Stadford ve Dalhouise üniversitelerinin de dahil olduğu geniş çaplı bir araştırmanın sonuçları Science dergisinde yayınlandı.

TARIMSAL ALANLARDAN 4 KAT FAZLA ALANDA YAPILIYOR

Okyanuslarla birlikte dünyanın yüzölçümü 510 milyon kilometrekareyi bulurken, bunun 149 milyonluk kısmını karadan oluşuyor. Geriye kadan 360 milyon kilometrekarelik okyanus ve denizlerin üçte ikisinden fazlasında ise balıkçılık faaliyeti yapılıyor. Araştırmaya göre, toplamda en az 200 milyon kilometrekarelik alanda avlanma faaliyeti söz konusu.

Araştırmada avlanma yapılan alanların tüm dünyada tarım yapılabilen alanlardan 4 kat daha fazla olduğuna dikkat çekildi. 149 milyon kilometrekarelik dünya toğraklarının tam üçte birinde tarımsal faaliyet yapılıyor.

OKYANUSLARIN YÜZDE 73’ÜNE KADARI SÖMÜRÜLÜYOR

Kıtalar arasındaki binlerce kilometrekarelik mesafe dikkate alındığında bu denli yoğun bir balıkçılık faaliyetinin ancak büyük ticari şirketlerce yapıldığı ortaya çıkıyor. Söz konusu çalışmada faydalanılan algoritma sayesinde her biri 36 metre uzunluğun üzerinde 70 bin civarında balıkçılık sektörüne ait ticari gemi tespit edildi.

Araştırmaya göre, sürdürülebilir balıkçılığın önündeki en ciddi sorunlardan olan endüstriyel balıkçılık okyanusların çok daha fazla bir kesiminde yapılıyor. Uydu çekimlerinin zayıf olmas nedeniyle ulaşılamayan okyanus bölgeleriyle birlikte endüstriyel balıkçılığın okynausların yüzde 73’ünü sömürdüğü tahminine de araştırmada yer verildi.

Okyanus ve denizlerdeki balıkçılığın üçte birinin deniz canlılarının yeniden üremelerini engelleyecek şekilde yapıldığı vurgulanan çalışmada, balıkçılık faaliyetlerinin en yoğun olduğu bölge ve ülkeler de belirlendi.

UZAK DOĞU VE AVRUPA EN ÖNDE GELİYOR

Buna göre 2016 yılında Çin Halk Cumhuriyeti açıklarında 17 milyon saatlik avlanma tespit edilirken, Tayvan, İspanya ve İtalya’da 2’şer milyon saatlik avlanma faaliyeti belirlendi. Listenin beşinci sırasında Fransa gelirken, Japonya, Rusya, Birleşik Krallık, ABD, Güney Kore, Norveç, Hollanda, İzlanda, Portekiz, Arjantin, Danimarka, Güney Afrika, İrlanda, Yunanistan ve Faroe Adaları, en fazla balıkçılık yapılan ülkeler olarak sıralandı.

Dünya üzerindeki su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir bir biçimde kullanılmaması gelecek nesiller için önemli bir sorun olarak görülüyor. Endüstriyel balıkçılıkta genellikle henüz yenilenebilir olmayan veya üreme mevsiminden önce avlanan balıklar telef ediliyor. Bu da, önümüzdeki on yıllarda deniz ürünlerinin artan dünya nüfusuna yetmeyeceğini gösteriyor.