Ermenistan'da altı bakan görevden alındı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, genel seçime gitmeyi zorlaştıran düzenlemeyi destekleyen partilere mensup altı bakanı görevden aldı.

Salı günü reformcu Başbakan Nikol Paşiniyan, Parlamento seçimlere ilişkin düzenlenmenin kabul edilmesini engellemek için halkı sokaklara çağırmıştı. Binlerce kişi Erivan’da eylem yaptı. Ancak düzenleme parlamentodan geçti.

Düzenlemeyi, eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın (Armen Sarkisyan ile bir akrabalık bağı yok) ittifaklarının destekledi.

Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Enerji, Ekonomi, Ulaşım ve Telekomünikasyon, Ziraat, Acil Durumlar ve Spor bakanlarını görevden aldı. Tüm bu bakanlar, Paşiniyan’a iktidara geldikten sonra destek veren iki partinin üyeleri olarak dikkat çekiyor. Sözkonusu partiler, Paşiniyan’ın istediği genel seçim önerisine karşı oy kullandılar.

Paşiniyan, haftalarca süren hükümet karşıtı gösterilerin ardından Mayıs ayında iktidara geldi, ancak parlamento Paşiniyan’ın kontrolünde değil. Parlamento halen geniş bir şekilde Cumhuriyetçi Parti’nin hakimiyetinde bulunuyor. Bu nedenle Paşiniyan, genel seçimlere gidilmesini istiyordu.

Seçimlere gitmenin bir yöntemi olarak Başbakan’ın istifası öngörülüyordu. Bu durumda parlamentonun yeni bir Başbakan seçmesi gerekiyor. Ermenistan yasasına göre, bunda da başarısız olunması halinde otomatik olarak seçimlere gidiliyor.

Paşiniyan, sözkonusu senaryoyu devreye koymak için vekillerle müzakerelerde bulundu ancak parlamento Salı akşamı olağanüstü bir oturumda genel seçimlere gitmeyi zorlaştıran düzenlemeyi kabul ederek, karşı hamlede bulundu.

Paşiniyan oylama için “karşı devrimci” güçlerin işi olduğu tepkisinde bulunarak, taraftarlarını eyleme çağırdı.

Daha sonra parlamentoya giderek milletvekilleri ile görüşen Paşiniyan, başbakanlık koltuğuna asılı kalan bir kişi olduğunun düşünülmemesi için bir kaç gün içinde istifasını sunacağını bildirdi.

Ermenistan’da gelecek seçimler 2022 yılında öngörülüyor. Salı günü oylanan düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan’ın da onayından geçmesi gerekiyor.