Ermenistan’da Sarkisyan karşıtı protestolar sürüyor

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da, arttırılmış yetkilerle Başbakan seçilen eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan karşıtı gösteriler dinmiyor.

Binlerce kişi Çarşamba günü Sarkisyan’ın Başbakan olarak seçilmesini protesto etti. Kentin temel yollarını bloke etmek isteyen göstericilere polis müdahale etti, onlarcasını gözaltına aldı. Sarkisyan’ın rezidansının etrafında da çok sayıda kişi toplanarak kent merkezindeki büyük meydana doğru yürüyüşe geçti.

Salı günü onbinlerce kişi Erivan’da bir araya gelerek Sarkisyan’ın başbakan seçilmesini engellemeye çalışmıştı. Eylemler muhalefet lideri ve milletvekili Nikol Paşiniyan’ın çağrısı üzerine yapılmıştı. Salı günkü eylemler, Ermenistan’da son yılların sokaklarda dile getirilen en büyük tepki olmuştu.

KADİFE DEVRİMİ Mİ?

Paşiniyan, Salı günü “Barışçıl kadife devriminin başlangıcını” ilan ederek, tüm hükümet kurumlarının işleyişini felç etmeye çağırmıştı.

İkinci ve son Cumhurbaşkanlığı dönemi sona eren Sarkisyan, bu kez Başbakan olarak kendisini seçtirdi. Salı günü Parlamento’nun Sarkisyan’ı başbakan yapmasından önce anayasal bir reformla başbakanın yetkileri arttırılmıştı. Bundan böyle Cumhurbaşkanı daha çok protokol görevi görürken, Başbakan da geniş yetkilere sahip olacak.

Muhalefet, reformun Sarkisyan’ın iktidarı elinde tutmak amacıyla yapıldığı tepkisinde bulunuyor.

Eski bir ordu subayı olan Sarkisyan, ilk olarak 2008’de Cumhurbaşkanı seçilmişti. Ancak daha önce 2007 ile 2008 yılları arasında Başbakanlık görevi yapmıştı.

Ermenistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ise geçen hafta yemin ederek görevine başladı. Başbakan ile herhangi bir akrabalık bağı olmayan Armen Sarkisyan, Mart ayı başında parlamento tarafından Cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.

Serj Sarkisyan karşıtı gösteriler Cuma günü Erivan’da başladı. Daha sonra ülkenin iki büyük kenti olan Giumri ve Vanadzor’a da yayıldı.