Ermenistan’da yine hükümet krizi kapıda

Ermenistan’da haftalar süren gösteriler sonrasında başbakanlık görevine getirilen Nikol Paşiniyan’ın dün aniden istifa etmesiyle birlikte ülkede erken seçim gündemde.

2017 yılında yapılan seçimlerde yüzde 8 gibi bir oyla üçüncü sırada olan reformcu listede yer alan Paşiniyan, erken seçimlerin yapılmasını engelleyen bir düzenlemenin parlamentodan geçmesine karşı tavır aldığı biliniyordu.

Dün istifasını sunan Paşiniyan, böylelikle Ermenistan yasalarına göre erken seçimi getirebilecek bir sürecin de önünü açmış oldu. Mayıs ayında iki denemeden sonra başbakanlık görevi parlamento tarafından onanan Paşiniyan’ın yerine en geç 15 gün içinde hükümeti kuracak bir ismin getirilmesi gerekiyor. Aksi halde erken seçime gidilecek.

CİDDİ PARLAMENTO DESTEĞİ OLMADAN BAŞBAKAN SEÇİLMİŞTİ

2008 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Serj Sarkisyan’ın başbakanlık görevine getirilmesine karşı muhalefet gösterilerinin önde gelen ismi olan Nikol Paşiniyan, 22 Nisan’da başlayan gösteriler sonrasında öne çıkmıştı. Krizin aşılması için başbakanlık görevine getirilen Paşiniyan, 1 Mayıs’taki parlamento oylamasında güvenoyu alamamış ve 8 Mayıs’ta ikinci oylamada seçilebilmişti.

Paşiniyan’ın yönetimini güçlendirebilmesi için halen Serj Sarkisyan’ın üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu parlamentoda güçlü bir temsiliyet sağlaması gerekiyordu.

İki hafta içinde yeni bir hükümetin kurulabilmesi halinde ise genel seçimler, planlandığı gibi 2022 yılında yapılacak.