Ermenistan eski Cumhurbaşkanı’nın tutuklaması talimatı

Ermenistan adaleti, geçen ay kefaletle serbest bırakılan eski Cumhurbaşkanı Robert Koçariyan’ın yeniden tutuklanması talimatını verdi.

Rus haber ajansı RIA Novosti’ye göre, Ermenistan yargısı eski Cumhurbaşkanı Koçaryan’ın tutuklanması için talimat verdi.

64 yaşındaki Koçaryan, kendinden sonraki Cumhurbaşkanı ve siyasi ittifakı Serj Sarkisyan’ın protesto eylemleri ardından iktidardan düşürülmesinden sonra tutuklanmıştı. Koçaryan, 19998 ile 2008 yıllar arısında Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştu.

Ermenistan devrimi ardından 26 Temmuz 2018’de tutuklanan Koçaryan, anayasal düzenden kopuş ile suçlanıyor. Bu suçlama kapsamında 15 yıl hapis yatma riski var. Koçaryan ayrıca 2008’deki cumburbaşkanlığı seçimi kampanyasında Sarkisyan lehine hile yapmakla suçlanıyor.

Koçaryan, 20 Mayıs 2019’da Erivan mahkemesinin kararıyla serbest bırakıldığında, devrimle gelen Başbakan Nikol Paşiniyan mahkemeleri bloke etmeye çağırmıştı. Paşiniyan, yargı sisteminin eski hükümetin kalıntısı olduğu ve gayrı meşru olduğunu belirterek, tamamen gözden geçirmek istiyor.