Ermenistan Fransa’dan silah alımı için bir anlaşma imzaladı

Ermenistan, Moskova'ya bağımlılığını azaltmaya çalıştığı ve Azerbaycan ile askeri gerilim yaşadığı bir dönemde Fransız PGM şirketiyle keskin nişancı tüfeği alımına ilişkin bir sözleşme ve Ermeni subayların eğitimi için bir niyet mektubu imzaladı.

Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan, Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında "Ermenistan orduyu modernize etme fikrini benimsedi, kendi kaynaklarımızı ve ortak ülkelerin yardımını kullanacağız, bu sınırlarını savunmak için barışın tüm araçlarını kullanabilmekle ilgili" dedi. Açıklamada yapılan alımın değeri belirtilmedi.

Fransa ayrıca Saint-Cyr Coëtquidan askeri akademisinde beş Ermeni askerini eğitmeyi taahhüt etti ve astsubayların eğitimi için desteğini sundu.

Fransız Bakan, Fransa'nın Ermenistan'ın sivillere yönelik "potansiyel saldırganların olası saldırılarına karşı" kendisini korumasına yardımcı olmak üzere kara-hava savunması konusunda uzmanlaşmış bir askeri danışman görevlendireceğini doğruladı.

Lecornu, basın toplantısında Erivan ile tarihi müttefiki Moskova arasındaki yıpranmış bağlarla ilgili bir soruya cevaben, Ermenistan'ın "gerçekten güvenlik sağlayıcısı olan ortaklara yöneldiğini" ifade etti.

Ermenistan, Sovyet doktrini ve standartlarına göre şekillenmiş silahlı kuvvetlerinde bir reform sürecine girdi. Papikyan'a göre, Ermenistan'ın 2020'de Azerbaycan'la yaptığı savaşı kaybetmesinin ardından Fransa ile başlayan işbirliği "pratik aşamaya" girdi ve "halihazırda sistematik ve geniş kapsamlı bir nitelik" taşıyor.

Paris, Erivan'ın bu sorunlu Kafkasya bölgesindeki tarihi rakibi Azerbaycan ile yeni bir askeri tırmanış yaşanmasından endişe ettiklerini belirtiyor.

Fransa ve Ermenistan sonbaharda, 250 km uzaklıktaki düşman uçaklarını tespit edebilen üç Thales Ground Master (GM200) radarı ve Safran tarafından üretilen ve perşembe günü teslim edilen gece görüş dürbünlerinin alımını da içeren hava savunması konusunda bir niyet mektubu imzalamıştı.

Azerbaycan, Ermenistan'ın desteklediği Dağlık Karabağ bölgesini otuz yıllık bir çatışmanın ardından geçtiğimiz Eylül ayında yıldırım harekatıyla tamamen geri almıştı.  

Ancak hala iki ülke arasında sınır bölgelerinde hala düzenli çatışmalar yaşanıyor Erivan'a göre, şubat ayı ortasında Azerbaycan askerlerinin saldırılarında dört Ermeni askeri hayatını kaybetti.