Ermenistan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katıldı

Ermenistan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) resmen taraf olduğu açıklandı. Bu karar Erivan’ın geleneksel müttefiki Rusya’nın tepkisine neden oluyor.

Ermenistan'ın hukuk işlerinden sorumlu temsilcisi Yegiş Kirakosyan AFP'ye yaptığı açıklamada, "(UCM’yi kuran) Roma Statüsü Ermenistan için 1 Şubat'ta resmen yürürlüğe girdi" dedi ve Rusya'nın daha önce bunu "dostane olmayan bir karar" olarak nitelendirdiğini söyledi.

ERMENİSTAN PUTİN’İ TUTUKLAMAK ZORUNDA KALACAK

Mart ayında Lahey'de bulunan uluslararası mahkeme, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukraynalı çocukların yasadışı yollarla Rusya'ya sınır dışı edilmesini organize ettiği ya da buna izin verdiği gerekçesiyle tutuklama kararı çıkardı.

Erivan artık Rusya Devlet Başkanı'nın kendi topraklarına ayak basması halinde onu tutuklamakla yükümlü.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Ekim ayında yaptığı açıklamada Ermenistan'ın Roma Statüsünü onaylayarak "yanlış bir karar" aldığını söylemişti.

ERİVAN: ÖZELLİKLE AZERBAYCAN’I İLGİLENDİRİYOR

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Kremlin'in korkularını gidermeye çalışarak kararın Rusya'ya yönelik olmadığı konusunda güvence verdi.

Kirakosyan, "Ermenistan UCM'ye katılarak topraklarında işlenen savaş suçlarını ve insanlığa karşı işlenen suçları önlemek için ciddi araçlarla kendini donatıyor" dedi.

Kirakosyan, bu katılımın her şeyden önce Ermenistan'ın ihtilaflı Dağlık Karabağ bölgesi için iki kez savaştığı Azerbaycan'ı "özellikle ilgilendirdiğini" sözlerine ekledi.

ERİVAN-MOSKOVA ARASINDA İLİŞKİLER GİDEREK SOĞUYOR

Ermenistan'ın kararı Moskova ile Erivan arasında giderek derinleşen çatlağı da gözler önüne sererken Ermenistan, Moskova’yı Azerbaycan’la uzun süredir yaşanan çatışmada açıkça eylemsiz kalmakla eleştiriyor.

Eylül ayında Azerbaycan güçleri yıldırım harekatıyla Rus barış gücü askerlerinin konuşlandığı Dağlık Karabağ'ı işgal etmiş ve on yıllardır bölgeyi kontrol eden Dağlık Karabağ Ermeni güçlerinin teslim olmasını sağlamıştı.

ROMA ANTLAŞMASI

Ermenistan 1999 yılında Roma Antlaşması'nı imzalamış ancak ülkenin anayasası ile çeliştiği gerekçesiyle onaylamamıştı. Anayasa Mahkemesi Mart ayında, Ermenistan'ın 2015 yılında yeni bir anayasa kabul etmesinin ardından bu engellerin ortadan kalktığını açıklamıştı.

LEYEN’E GÖRE PUTİN İÇİN DÜNYA KÜÇÜLÜYOR

Ekim ayında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Kremlin'deki otokrat için dünya küçülüyor" diyerek Statü'nün onaylanmasını memnuniyetle karşılamıştı.

2002'de kurulan UCM, soykırım, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve saldırı suçu gibi uluslararası toplumu bir bütün olarak ilgilendiren en ciddi suçları soruşturuyor ve uygun olduğu hallerde bu suçlarla itham edilenleri yargılıyor.