FARC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekildi

Kolombiya’da şiddet olaylarından dolayı seçim kampanyasını askıya alan eski gerilla hareketi FARC, sağlık sorunları nedeniyle Cumhurbaşkanı adayı Timoşenko’nun da çekildiğini açıkladı.

Kolombiya’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri Mayıs ayında öngörülüyor. Gerilla hareketinden siyasi partiye dönüşen FARC, seçimlerden adayının çekildiğini duyurdu. FARC’ın lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Timoşenko kod adlı Rodrigo Londonu’nun sağlık problemlerinin olduğu bildirildi. Timoşenko’nun Çarşamba günü kalp ameliyatı geçirdiği belirtildi.

FARC YÖNETİCİLERİNE SALDIRILAR ARTTI

FARC’ın eski komutanı ve bu Pazar günkü seçimlerde senatör adayı İvan Marquez, ameliyat nedeniyle Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmek durumunda kaldıklarını söyledi.

Eski gerilla hareketi, partilerine yönelik şiddet olaylarından dolayı Şubat ortasında seçim kampanyasını da askıya aldıklarını duyurmuştu. Seçimleri izleme heyeti, kampanyanın başladığı 11 Aralık’tan 18 Şubat’a kadar 62 siyasi şiddet vakası tespit etti. 31 insan hakları savunucusu, çevre savunucusu ve yerel yönetici öldürüldü. 11 kişi saldırıda öldü ve 20 kişi tehdit edildi. 2017 yılının tümünde 180 yönetici öldürülmüştü.

FARC 9 Şubat günü seçim kampanyasını askıya aldı. Sık sık saldırılara maruz kalan eski gerilla hareketinin yöneticileri, bazı mitinglerde taşlandı. FARC, kampanyayı sürdürebilmek için güvenliğin garanti altına alınmasını istemişti.

KATLİAM ENDİŞESİ VAR

Hükümet ile FARC arasında barış anlaşmasının imzalandığı Kasım 2016’dan bu yana 40 eski gerilla veya gerilla yakını katledildi. FARC yöneticiler, aşırı sağcıların bir nefret kampanyası yürüttüğü tepkisinde bulunuyorlar. Çoğu kişi FARC’tan doğan ve barış teşebbüsünde bulunan Yurtsever Birlik militanlarına yönelik katliamların yeniden yaşanmasından endişe ediyor. 80 ve 90’lı yıllarda Yurtsever Birlik’in 5 bine yakın üyesi katledilmişti.