FBI’den seçimlere yönelik ‘dezenformasyon kampanyası’ uyarısı

ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken, FBI, tartışmaların odağındaki mektupla oy kullanma sisteminden dolayı ‘dezenformasyon kampanyası’ yürütülebileceği uyarısında bulundu.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yapılan açıklamada, 3 Kasım’daki başkanlık seçimlerinin ‘dış aktörlerin’ ve ‘siber kriminallerin’ dezenformasyon kampanyaları düzenleyebileceği uyarısı yapıldı.

Açıklamada, halen var olan bu amaçlı internet sitelerinin yanı sıra yeni internet sitelerinin ve içeriklerinin seçimleri gölgelemeye yönelik çalışmalar için kurulabileceği savunuldu. Açıklamada, bu tür faaliyetlerini ABD’deki seçim sürecine zarar verilmesi ve kamuoyunun demokratik kurumlara olan güveninin azaltılmasını amaçlayacağı vurgulandı.

ABD’de bu yıl yapılacak seçimlerde özellikle mektupla oy kullanma yöntemi yoğun tartışmalara neden oluyor. Anketlerde Demokrat Partili rakibi Joe Biden’in gerisinde görünen Trump, mektupla oy kullanma sisteminin hilelere açık olduğunu ve seçimlerin güvenilirliğine zarar vereceği propagandasını yapıyor. Kimi medya organları ise, Trump’ın seçimlere katılımın yüksek olması halinde kaybetme riskinin çok büyük olacağını ve bundan dolayı bu yönlü bir propagandaya başvurduğunu vurguluyor.

Mektupla oy kullanma yöntemi nedeniyle seçimlerin kesin sonucunun seçim gecesi alınması neredeyse imkânsız.

FBI’in da yaptığı uyarı dikkate alındığında, mektupla oyların sayılması sürecinde yoğun bir dezenformasyon ve yalan haber kampanyasının yürütülmesi söz konusu olacak.