Filipinler’de toprak kayması: Kayıpların sayısı 90’a çıktı

Filipinler'in güneyindeki bir maden köyü yakınlarında meydana gelen toprak kaymasında 7 kişi hayatını kaybederken, kayıpların sayısı iki katına çıktı ve 90’a ulaştı.

Toprak kayması 6 Şubat Salı'yı 7 Şubat Çarşamba'ya bağlayan gece Mindanao adasındaki Davao de Oro eyaletinde meydana geldi.

Filipinler'in güneyindeki dağlık bir bölgede yağmurun neden olduğu toprak kayması sonucu iki otobüs ve çok sayıda ev bir gecede toprak altında kaldı

Heyelanda biri toplu taşıma aracı olmak üzere üç otobüsün de aralarında olduğu çok sayıda araç da toprağa gömüldü.

Yirmiden fazla kişinin içinde kaybolduğu düşünülen araçlar, Filipinli Apex Mining şirketi tarafından işletilen bir altın madeninin girişinde bulunuyordu ve işçileri taşımak için kullanılıyordu.

Polise göre 7 kişinin hayatını kaybettiği heyelanda kaybolanların sayısı 90’a çıktı. Bir önceki tahminde 48 kişinin kayıp olduğu bildirilmişti.

Kurtarma görevlilerinin felaketten 11 saat sonra çamurdan bir kişiyi canlı çıkarırken, halen şans olduğunu düşünüyor. Kurtarma ekipleri felaketin yaşandığı Masara’da çıplak elleri ve küreklerle çalışıyor.

Masara ve dört komşu köydeki yüzlerce aile daha fazla toprak kayması yaşanabileceği endişesiyle sığınaklara sığınmak zorunda kaldı.

Meteoroloji yetkilileri yağmurun yol açtığı sel ve toprak kaymalarının önümüzdeki günlerde eyaleti vurabileceği uyarısında bulundu.

Mindanao adası son haftalarda şiddetli yağışların etkisi altında kaldı. Bu durum toprak kaymalarını ve selleri tetikleyerek on binlerce insanın tahliyesini zorunlu kıldı.

Yoğun yağışlar ve yaygın ormansızlaşma nedeniyle Filipinler'de toprak kaymaları yaygın olarak yaşanıyor. Bilim insanlarına göre bu dağlık takımadalar, iklim daha istikrarsız hale geldikçe giderek güçlenen fırtınalar tarafından düzenli olarak tahrip ediliyor.