Filipinler’deki heyelanda ölü sayısı 54’e çıktı

Filipinler'in güneyindeki bir maden köyünde şiddetli yağmurun tetiklediği toprak kayması yeni bilançoya göre 54 kişinin ölümüne ve 63 kişinin kaybolmasına neden oldu.

Yerel yetkililer daha önce yaptığı açıklamada 35 kişinin öldüğünü, 77 kişinin kayıp olduğunu bildirmişti.

Pazar günü yapılan yeni açıklamaya göre kaldırılan enkazın altında 19 ceset daha bulundu.

Heyelan, Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasında bulunan ve bir altın madenine yakın alanda kurulan Masara köyünde meydana geldi. Bu köydeki 55 evin yanı sıra maden çalışanları için kullanılan otobüs durağı toprak altında kaldı.

Kayalar, çamur ve ağaçlar madenin yakınındaki bir dağdan 700 metreden fazla aşağı yuvarlanarak yaklaşık dokuz hektarlık bir alanı süpürdü.

Cuma günü, kurtarma ekiplerinin "mucizevi" olarak nitelendirdiği üç yaşındaki bir kız çocuğu enkaz altında canlı olarak bulundu.

Cumartesi günü daha fazla ceset bulundu ancak kurtarma çalışmaları, biri yerel saatle 11:00 civarında 5.8 büyüklüğünde, ikincisi ise iki saat sonra 5.4 büyüklüğünde olmak üzere iki deprem nedeniyle birkaç saat kesintiye uğradı. Depremler herhangi bir can kaybına ya da hasara yol açmadı.

Yetkililer tüm kayıplar bulunana kadar arama çalışmalarına devam etme kararı aldı.

Filipinler'in dağlık arazisi, yoğun yağışlar ve madencilik, kesip yakarak yapılan tarımı ve yasadışı ağaç kesimi ile bağlantılı ormansızlaşma nedeniyle toprak kaymaları ülkenin büyük bölümünde yaygın olarak yaşanıyor.

Filipinler'in ikinci büyük adası olan Mindanao'nun belirli bölgelerinde son birkaç hafta içinde meydana gelen şiddetli yağışlar onlarca toprak kaymasına ve sele neden olarak on binlerce insanı acil durum sığınaklarına sığınmak zorunda bıraktı. Bölgede ayrıca son aylarda birkaç büyük deprem yaşandı.