Filistin hükümeti: ABD olgunluktan yoksun bir politika izliyor

Filistin hükümeti, ABD’nin yürüttüğü mevcut politikalara tepki göstererek, “olgunluktan yoksun aşırılıkçı” dedi. Filistinliler, ABD’nin İsrail büyükelçisini de kınadı.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada İsrail devletinin işgal altındaki Batı Şeria’nın bir parçasını kendisine bağlama hakkı olduğunu savunmuştu.

Batı Şeria, 50 yılı aşkın bir süredir İsrail işgali altında bulunuyor. New York Times gazetesine bir mülakat veren büyükelçi David Friedman, “Bazı koşullar altında, İsrail’in Batı Şeria’nın hepsini değil, ama bir kısmını muhafaza etme hakkı olduğunu düşünüyorum” demişti.

Bu sözler, ABD’nin Filistin-İsrail sorununa ilişkin “barış planını” açıklamaya hazırlandığı bir döneme denk geldi. Planın içeriği henüz bilinmiyor.

Filistin Hükümeti Sözcüsü İbrahim Melhem, yaptığı yazılı açıklamada Friedman’ın sözlerini kınayarak, ABD’nin dış politikasına tepki gösterdi. Melhem, ABD’nin dış politikasının “bazıları henüz gerekli politik olgunluğa sahip olmayan ve aralarında aşırılıkçıların bulunduğu bir grup” tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) iki numaralı ismi Saib Erekat da Friedman’ın sözlerine tepki göstererek, “(İsrail) kolonlarının aşırılıkçı büyükelçisi” dedi. Twitter üzerinde açıklama yapan Erekat, “Onların vizyonu, işgal altındaki toprağı koparmaktır” derken, bunun uluslararası hukuka göre bir savaş suçu olduğunu kaydetti. Filistin hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde suç duyurusunda bulunmayı öngördüklerini bildirdi.