Filistinlilere uluslararası koruma tasarısına ABD vetosu

BMGK’de Filistin halkına uluslararası koruma öngören karar tasarısı, ABD’nin vetosu nedeniyle bloke edilirken, Mayıs ayında onlarca kişinin hayatını kaybettiği olaylardan Hamas’ı sorumlu tutan bir Amerikan tasarısı da reddedildi.

Kuveyt’in önerisiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) getirilen tasarıda, Gazze ve Batı Şeria’daki Filistin halkına uluslararası koruma talep ediliyordu.

Perşembe günü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından değişiklik önergeleri nedeniyle oylaması düne ertelenen karar tasarısına Rusya, Fransa ve Çin tarafından evet oyu verildi. 4 ülkenin ise çekimser kaldığı öğrenildi.

Ancak tasarı, ABD’nin veto etmesi nedeniyle kabul edilmedi. Tasarının kabul edilmesi için 5 daimi üyenin yanı sıra 10 geçici üyeden toplam 9’unun evet oyu vermesi gerekiyordu. Ancak daimi üyeler ABD, Çin, Rusya, Fransa veya Britanya’dan herhangi birinin veto etmesi durumunda tasarılar reddediliyor.

Öte yandan ABD tarafından gündeme getirilen ve Mayıs ayında onlarca kişinin hayatını kaybettiği olaylardan Hamas’ı sorumlu tutan bir başka tasarı da reddedildi. Bu tasarıya sadece ABD tarafından evet oyu verilirken, Kuveyt, Bolivya ve Rusya ise hayır oyu kullandı. Diğer 11 ülke ise çekimser kaldı.